::PODRÓŻ::KULINARNA::NUMER::2::GRZYBOBRANIE::
 

[12.09.2001] Wczoraj byłem z kolegami w podwarszawskich lasach na grzybach, dzięki świetnemu przewodnikowi Andrzejowi Mitanowi (Król Kania) udało nam się znaleźć wspaniałą plantację maślaków, trochę kurek i innych grzybów. Na grzybach nie znam się ani troszeczkę, ale muszę przyznać, że zbieranie grzybów było pasjonującym, pełnym napięcia zajęciem. Wracając po południu do Warszawy dowiedzieliśmy się o dramacie na Manhattanie, w który nie byliśmy w stanie uwierzyć przepełnieni lasem i z torbą pełną grzybów. Potem poszliśmy do Łukasza gotować kolację i czyszcząc maślaki oglądaliśmy wstrząsające relacje z USA. Nie wiedzieliśmy, jak przyrządzić te grzyby, więc dzwoniliśmy w poszukiwaniu przepisu (Łukasz nie miał za bardzo literatury kulinarnej), w końcu udusiliśmy je z cebulką. Grzyby były pyszne, ale posiłek był pełen niepokoju - obserwowaliśmy CNN, które pokazywało walące się wieżowce World Trade Center. Tę kolację zapamiętam na długo.

Przepis podaję obok, chociaż oczywiście realny jest tylko dla tych, którzy potrafią zdobyć maślaki.


Potem wracając do domu przechodziłem obok różnych biurowców wojskowych w alejach Niepodległości, obok ambasady Izraela w Kolonii Staszica - wszędzie policja, brygady antyterrorystyczne, uzbrojoni żołnierze. Inny świat. W domu nie mam telewizora, ale słuchałem przez pół nocy radia. Wstałem niewyspany i usmażyłem jajecznicę na kurkach.

składniki:
garść kurek
ćwierć cebuli
łyżka masła
2 jajaka
sól i pieprz

1.Grzyby oczyścić/umyć i pokroić, cebulę pokroić i zeszklić na maśle.
2. Dodać kurki, smażyć kilka minut, wbić jajka i usmażyć jajecznicę, co potrafi każdy.

skład:
maślaki (dwie garście) (darmo)
cebula (30 gr.)
pół opakowania śmietany (60 gr.)
ziemniaki (50 gr.)
przyprawy (10 gr.)

koszt całości: 1,5 zł


1. Grzyby oczyścić, umyć etc (maksymalnie upierdliwe zajęcie, tylko dla bezrobotnych, emerytów i fanatyków leśnych wczasów), pokroić w ulubione kawałki.


2. Cebulkę zeszklić na maśle, dodać grzyby i mieszając smażyć, a raczej dusić, bo maslaki po chwili puszczą wody i sprawę należy przykryć.


3.Dusiliśmy 40 minut i danie było prawie gotowe (trzeba często mieszać), pozostawała kwestia przyprawienia, użyliśmy chili, pieprzu białego, czarnego, soli i śmietany. Być może dobrze by zrobiła odrobina natki pietruszki, ale nie było. Jedliśmy z ziemniakami.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :