[27.04.2003] Żurek wegetariański ustępuje niewątpliwie swojemu mięsnemu koledze intensywności smaku, ale spokojnie da się zjeść. Jest tańszy, zdrowszy i lżejszy. Ciekawym i nieortodoksyjnym dodatkiem jest tu seler, który lekko podsmażony na początku daje interesujący odcień potrawie.

potrzeba:
1/2 litra zakwasu na żur
3 ziemniaki
2 małe cebule
1/4 średniego selera
150 gramów śmietany 18% lub 12%
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
3 liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie
2 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
woda

do wersji mięsnej potrzeba także:
20 dag białej kiełbasy
15 dag wędzonego boczku

jeśli samemu robimy zakwas, to potrzeba także: 100 g żytniej maki razowej, 1/2 litra wody, ew. 2 ząbki czosnku, trochę skórki z razowego chleba

koszt: 6 zł (wersja z wkładem mięsnym 10 zł)

 

1. Nie będę ściemniał, że robię zakwas, bo nie robię, chociaż wiem, jak się robi. Ja kupuję gotowy na pobliskim bazarku (1,5-2 zł za 1/2 litra) . Ale mogę napisać, proszę bardzo co i jak: mąkę mieszamy z przegotowaną, ciepłą wodą, wlewamy do słoika (ew. dodajemy czosnek i skórkę z chleba), słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
2. Cebulę, ziemniaki i seler obieramy i dość drobno kroimy. Cebulkę wrzucamy na roztopione masło i na małym ogniu chwilę szklimy, dodajemy seler i mieszając dalej smażymy, dodajemy ziemniaki, majeranek, liście laurowe, ziele angielski i wyciśnięty czosnek, solimy, pieprzymy. Całość zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy przez 15 minut.
3. Do wywaru dodajemy zakwas i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
4. W tym czasie dokładnie mieszamy śmietanę z mąką (na bezgrudkową, gładką masę), oraz gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy jak chcemy.
5. Zupę zdejmujemy z ognia, zagęszczamy śmietaną, wrzucamy jajka i podajemy.

     
W wersji tradycyjnej kroimy drobno boczek i podsmażamy go w pkt. 2 przed cebulą, reszta idzie tak samo. Białą kiełbasę możemy ugotować w całości oddzielnie (wywar można wlać potem do żuru), pokroić i wrzucić do zupy pod koniec gotowania.
   
: : << poprzedni : : : : następny >> : :