:z:u:p:a: :s:e:l:e:r:o:w:a:
zupa selerowa
 

[10.11.2008] Światowy kryzys ekonomiczny przypomniał mi o :p:e:s:t:o: i o potrawach najprostszych, najtańszych, wydobywających czysty smak jednego składnika. Szlachetny, głęboki smak selera dominuje tę bajecznie prostą zupę o aksamitnej fakturze.

Składniki:
1 duży seler
3-4 szklanki wody
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany
kostka bulionowa
sól, pieprz
natka pietruszki

1. Seler umyć, obrać, oczyścić, pokroć na drobne kawałki (wielkości zapałki)
2. Rozpuścić w garnku masło i przez 3 minuty smażyć na średnim ogniu seler, nie przypalać, nie rumienić.
3. Zalać seler wodą i gotować 30 minut. Można zamiast wody użyć wywaru z warzyw, lub dodać do wody kostkę bulionową.
4. Zmiksować składniki, dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, posypać drobno posiekaną natkę pietruszki.

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :