::z:u:p:a:::r:z:o:d:k:i:e:w:k:o:w:a::

[22.06.2003] Moje ciągłe podróże powodują, że mam ostatnio strasznie mało czasu na :p:e:s:t:o:, no staram się, ale tak lepiej to ruszę pewnie dopiero pod koniec lipca. Póki co przepisy, które były już opublikowane w Citymagazine. No więc dzisiaj zupa, która była w numerze czerwcowym, cytuję sam siebie:

W zupie nic się nie zmarnuje, wszystko co do niej trafi powędruje potem do brzucha i dlatego są to najbardziej ekonomiczne potrawy jakie zna kuchnia. W lato, kiedy ceny warzyw maleją z tygodnia na tydzień, gotowanie zup jest przerażająco tanie. Jeśli się postaramy możemy spokojnie za 3 złote ugotować garnek doskonałej zupy.
Potrafiłbym od maja do października przejechać na samych sałatkach, warzywnych risottach, makaronach i właśnie zupach, w lato zamiera we mnie prawie zupełnie chęć jedzenia mięsa. To wszystko, co najcenniejsze w warzywach - witaminy, składniki odżywcze i mineralne łatwo można zgubić, kiedy na przykład gotujemy marchewkę w wodzie, a następnie tę wodę wylewamy. Dlatego właśnie zupy są takie zdrowe i cenne - wszystkie warzywne skarby zostają w garnku. O tym, że zupy robią się praktycznie same już tu kiedyś pisałem, więc nie będę się powtarzał - nic się nie zmieniło, wciąż są to jedne z najprostszych potraw. W lato wybór bardzo dobrych, dojrzałych na słońcu warzyw jest olbrzymi, więc możemy wymyślać tysiące rozmaitych przepisów na zupy, naprawdę nie ma ograniczeń. Prezentuję przepis na nieco fantazyjną zupę rzodkiewkową:

Składniki:
duży pęczek rzodkiewki z liśćmi (lub 2 małe)
4 ziemniaki
4 szklanki wywaru z warzyw (jeśli nie masz, użyj po prostu kostki bulionowej)
2 łyżki oliwy
łyżka mąki
pół szklanki śmietany
koperek (lub rzerzucha), sól, pieprz

koszt: 4-5 zł (4-5 talerzy zupy)

 
1. Rzodkiewki i liście dokładnie umyć i cienko pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić ziemniaki, liście i samą rzodkiewkę (odkładając 1/4 plasterków rzodkiewki na koniec). Dusić przez 2 minuty mieszając, a potem zalać bulionem.
2. Gotować przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie wymieszać bardzo dokładnie śmietanę z mąką i dodać do zupy. Mieszając doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
3. Zupę podawać posypaną obficie posiekanym koperkiem i przybraną świeżą rzodkiewką. Testowałem również z rzerzuchą zamiast koperku, też ok.
   
: : << poprzedni : : : : następny >> : :