::z:u:p:a::
::k:r:e:m:o:w:a:
::p:o:r:o:w:o::
::z:i:e:m:n:i:a:c:z:a:n:a::
 

[22.06.2003] To jest jeszcze jeden przepis, który pisałem do Citymagazine, francuskiego pochodzenia delikatny krem porowo-ziemniaczany.

Składniki:
1 duży por
3 ziemniaki
3-4 szklanki wody
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
świeży majeranek albo natka pietruszki, albo oregano

koszt: 2,5-3 zł

1. Warzywa obrać i umyć (pory pozbawić ciemnozielonych części, ponacinać i dokładnie opłukać z ziemi), pokroić na grube kawałki.
2. Rozpuścić w garnku masło i przez 2 minuty dusić pory na małym ogniu, dodać ziemniaki, posypać szczyptą świeżo utartej gałki muszkatołowej, zalać wodą i gotować 30 minut. Można zamiast wody użyć wywaru z warzyw, bulionu.
3. Zmiksować składniki (jak się nie ma sprzętu to można przetrzeć przez sito), dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, posypać ziołami. Można podawać z "groszkiem" do zupy (takie ptysiowate), albo z grzankami.
   
: : << poprzedni : : : : następny >> : :