::z:u:p:a:::p:o:m:i:d:o:r:o:w:a:::z:::m:o:z:z:a:r:e:l:l:ą::

[03.09.2002] Świetna zupa ze świeżych pomidorów własnego pomysłu, rozpuszczony ser ciągnie się za każdą łyżką. Smak ma nieco pokrewny pomidorom z mozzarellą, ale jednak to inna historia.

potrzeba to co widać na zdjęciu, ale wymienię:
4 pomidory (1 zł)
1 cebula (30 gr)
4 ząbki czosnku (20 gr)
mały kawałek sera mozzarella (1 zł)
4 łyżki oliwy (50 gr)
trochę śmietany, lub mleka (30 gr)
liście świeżej bazylii
tymianek, rozmaryn, cząber - jeśli nie ma się świeżych można użyć suszonych, np. mieszanki prowansalskiej.
sól, pieprz, szczypta cukru (20 gr)

koszt: 3,5 zł (2-3 talerze)

1. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.
2. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać i obrać ze skórki (tutaj dokładny opis), rozdrobnić.
3. Połączyć składniki, dodać zioła (bez liści bazylii - te dodamy już na końcu), przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut. Jeśli zupa jest za gęsta - dolewać wody, jeśli za kwaśna - dosłodzić.
4. Zupa z dodatkiem śmietany jest stanowczo lepsza, wiadomo. Ale można być cwanym i dolać pod koniec gotowania niecałą szklankę mleka, w ten sposób zupa będzie miała bardzo w porządku delikatny smak, a unikniemy zbędnego tłuszczu ze śmietany, poza tym zupy będzie więcej. Gdyby jednak zupa była zbyt rzadka, a nam miałoby to nie być w smak, to możemy zrobić troszeczkę zasmażki: rozpuścić łyżkę masła w rondelku, dodawać mąki tyle, aby wchłonęła cały tłuszcz, lekko zarumienić mieszając (1 minuta), rozpuścić mlekiem i wlać do zupy. Zagotować mieszając i gotowe.
5. Ser kroimy na możliwie cienkie plasterki - zupę bardzo gorącą nalewamy do talerzy i wrzucamy na to mozzarellę, która pięknie sie topi. Po chwili przykrywamy liśćmi bazylii - warto odczekać, bo jak bazylię wrzucimy na wrzątek, to brzydko sczernieje. Świetnie pasuje do tego lekko podpieczona ciabatta.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :