::z:u:p:a:::c:z:o:s:n:k:o:w:a::
     

[29.03.2004] To jest zupka raczej ekstremalna, jak się doda dużo chili i czosnku, to może być maksymalnie wykręcająca. Wymyśliłem ją z okazji moich notorycznych przeziębień zimowych, raczej odradzam po jej spożyciu spacery po mieście.

 

potrzeba:
1 litr wywaru z warzyw (używam kostek bez konserwantów i wzmacniaczy)
główka czosnku (albo trochę mniej)
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego (albo odpowiednia ilość pomidorów w jakiejś innej postaci)
oliwa
olej z pestek dynii (niekoniecznie)
kromki chleba razowego
sól, pieprz, chili (np. suszone rozkruszyć), liść laurowy, świeża natka pietruszki

koszt: 4-5 zł

1. Czosnek i cebulę obrać, pokroić a następnie zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy/pomidor, chili, pieprz, sól, liść laurowy, olej z pestek dyni (2 łyżki) - chwilę smażyć mieszając i zalać wywarem z warzyw. Gotować 30 minut.
2. Kromki chleba razowego opiec w piekarniku/tosterze, albo na patelni na małej ilości tłuszczu (może być olej z pestek dyni), układać po jednej na talerzu i zalewać zupą. Całość obficie posypać natką pietruszki.

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :