:::z:u:p:a:::c:e:b:u:l:o:w:a:::
[20.03.2002] Jak byłem mały to wyobrażałem sobie, że zupa cebulowa to takie bardzo trudne i wykwintne danie, bo jak zrobić z czegoś tak pospolitego jak cebula coś tak dobrego, jak zupa cebulowa? Aktualnie nie jestem skłonny uważać jej ani za wybitnie pyszną potrawę, ani wykwintną, ani trudną do zrobienia. Robi się ją bardzo szybko, łatwo i tanio i jest dość dobra.

składniki:
4 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka mąki
półtora litra wody (lub wywaru z warzyw)
+grzanki z bułki
+ser żółty

koszt: 2-3 zł (dla kilku osób)

1. Obrane i pokrojone cebule zeszklić na maśle (to chyba jest w każdym przepisie na mojej stronie ;-), z wyjątkiem ciast). Posypać mąką i chwileczkę jeszcze smażyć mieszając. Warto robić to w garnku o solidnym, grubym dnie.
2. Zalewamy cebulę wodą (można dodać trochę białego wina), solimy, pieprzymy i gotujemy 25 minut.
3. I teraz jest parę możliwości - poprawnie należy zupę zapiec z grzankami z bułki i serem 10 minut w piekarniku. Ale jeśli ktoś nie ma piekarnika, to może po prostu jeszcze 5 minut dłużej zupę gotować, a grzanki zrobić na patelni i wrzucić je do zupy, albo w ogóle ich nie robić i mieć tylko taką biedną zupę cebulową, ale też ok.

Uwagi:
Jeżeli zapiekamy zupę, to trzeba przełożyć ją do odpowiedniego naczynia żaroodpornego, albo najprzyjemniej do kilku małych miseczek, w których potem zupę będziemy podawać. W obu przypadkach grzanki układamy na dnie.
Grzanki robi się tak, że kromki bułki smaży się obustronnie na tłuszczu na patelni (ostrożnie! łatwo przypalić!).
Grzanki do wersji bezzapiekanej robi się podobnie, potem przewraca się grzankę na drugą stronę i układa na niej (na stronie już zabrązowionej) plasterki sera - patelnie można przykryć, aby ser zdążył się stopić, zanim grzanka będzie czarna od spodu.



Sesja fotograficzna do tej zupy jest dość ekstremalna, podoba mi się zwłaszcza wynurzająca łódź podwodna. Niestety nie mam już aparatu cyfrowego i zrzucam zdjęcia z kamery, która fotografuje bardzo mnie niezadowalająco. Szczęśliwie mam jeszcze trochę zdjęć archiwalnych.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :