::g::a::s::p::a::c::h::o::

[27.08.2001] gaspacho
czyli chłodnik iberyjski

Ta zupa jest smaczna tylko na bardzo zimno i jak składniki są świeże, dojrzałe i dobrego gatunku (zwłaszcza pomidory i oliwa mogą być słabym punktem, jeśli dobierze się je niestarannie). Tutaj ogólniejsza dygresja na temat oliwy: jest droga, ale nie należy na niej oszczędzać i zastępować ją olejem, o oszczędzaniu będzie jeszcze nie raz mowa, ale nie na oliwie. Kupuję zawsze oliwę EXTRA VIRGIN, 1 litr można kupić już poniżej 15 zł, to wystarcza naprawdę na długo, a dzięki dobrej oliwie proste i tanie dania nabierają duszy.
Gaspacho jest bardzo proste w produkcji, ale potrzebny jest jakiś mikser, albo inny patent na rozdrobnienie warzyw, jest również prosta w smaku, ale w upały doskonała i bardzo zdrowa. Warzywa można dobrać w różnych proporcjach i większość składników raczej na oko, ja robiłem tak (wyszły 2 duże porcje):


2 pomidory (80 gr)
jeden ogórek (50 gr)
pół śrdeniej cebuli (20 gr)
2 kromki chleba białego bez skórki (10 gr)
łyżeczka octu
ząbek czosnku (10 gr)
1/4 szklanki oliwy (70 gr)
1/2 szklanki wody
po kilka plastrów czerwonej i zielonej papryki i cebuli (30 gr)
sól, pieprz

koszt: 2,5 zł


1. Utrzeć czosnek z solą i zalać oliwą.

2. Pomidory obrać ze skórki: naciąć lekko skórę nożem (jak na zdjęciu), położyć na sitku i zalać wrzątkiem, powinna ładnie odchodzić, jeśli tak nie jest, to znaczy, że jest uparta i trzeba znowu zalać pomidory wrzątkiem, albo zanurzyć na chwilę w gotującej się wodzie.

3. Pomidory, ogórki, cebulę wrzucić do czosnku z oliwą i zmiksować, dodać wodę, pokrojony chleb, na wierzch położyć plasterki papryki i cebuli.

4. Wsadzić do lodówki na tak długo, aż gaspacho będzie całkiem zimne. W upały można podawać z kostkami lodu. Jeśli ma się świeże liście oregano, to można też dodać.

Oj, idzie burza... chyba kończą się już upały w tym roku, więc spóźniłem się z tym przepisem... w każdym razie muszę skoczyć do sklepu, bo to gaspacho zjadłem tak naprawdę kilka dni temu, a dzisiaj nie mam nic na kolacje...


Wiem, że nie wygląda to efektownie, ale wchodzi nadobnie.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :