:m:ł:o:d:e:::z:i:e:m:n:i:a:k:i:
:z:::m:a:j:e:r:a:n:k:i:e:m:

[23.06.2005] Majeranek jest powszechnie i łatwo dostępny o tej porze roku w balkonowych skrzynkach z ziołami, a jeśli komuś jeszcze nie dorósł, to łatwo kupi w sklepie doniczkę. Można też oczywiście testować ten przepis z innymi ziołami, zwłaszcza tymiankiem albo koperkiem, cząbrem, rozmarynem, ale radzę nie mieszać zbyt wielu jednocześnie, bo robi się smakowa kakofonia. Ciekawie jest przygotować te ziemniaczki (wtedy najlepiej bez dodatku mięsa) do pieczonego pstrąga (> przepis tutaj) i zrobić wówczas więcej sosu, aby był też do ryby, zamiast majeranku użyć wówczas tymianku lub rozmarynu i z tym samym ziołem upiec rybę. Wszystko nam się prosto i doskonale sharmonizuje. Oczywiście można wykluczyć mięso i podawać to danie ze świeża sałatą, pomidorami, ogórkami małosolnymi itp. i także jest pysznie.

 

potrzeba:
0,7 kg młodych ziemniaków (małych lub średnich)
1 cebula
10-20 dag boczku albo kiełbasy, ew. szynki
1 szklanka rosołu (bulionu)
pół szklanki mleka
łyżka masła (czubata) + masło do posmarowania formy
łyżka mąki
łyżka musztardy (najlepiej dijon)
kilka(naście) gałązek majeranku - koniecznie świeżego

koszt: 7 zł

  1. Ziemniaki dobrze wyszorować (obrać jeśli potrzeba), gotować 15 minut w osolonym wrzątku - mają być jeszcze twarde.
2. W tym czasie cebulę pokroić i zeszklić na maśle w rondelku, dosypać mąkę i jeszcze smażyć 1 minutę mieszając. Wszystko zalać mlekiem i bulionem , zagotować i trzymać na małym ogniu dobrze mieszając aby nie było grudek jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać część majeranku, musztardę, posolić, popieprzyć.
3. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim ziemniaki z pokrojoną kiełbasą, szynką albo boczekiem (jeśli wędzony boczek, to warto układać go na górze, powyżej tafli sosu, aby się ładnie upiekł) i zalać sosem. Piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 200 C). Podawać posypane obficie świeżym majerankiem.
 
     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :