::nadesłane::ziemniaki::zapieczone::z::czosnkiem::

: : << poprzedni : :
: : następny >> : :

Prosta zapiekanka ziemniakowa, dzięki której ziemniaki zyskują nowy wymiar
gotowe!

Składniki:
ziemniaki
czosnek
masło
trochę mleka

[koszt zapiekanki z 1 kg ziemniaków (dla 3 osób) to mniej niż 2 zł - przyp. ::p::e::s::t::o::]

krojenie ziemniakow
1.Robi się ją prosto i gwarantuję Wam, nigdy nie jest jej zbyt dużo. A sprawa w zasadzie sprowadza się do obrania ziemniaków, a jeśli maja ładną skórę to i tego robić nie trzeba. Tak więc albo obieram ziemniaki albo tylko dokładnie je myję - zdecydowanie wersja z nie obranymi ziemniakami jest ciekawsza. A więc, te ziemniaki obrane albo i nie, kroję na cienkie plasterki - o grubości około pół centymetra.

pierwsza warstwa
2.Naczynie żaroodporne smarują grubo masłem i wrzucam do niego kilka obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki ząbków czosnku. Ilość użytego czosnku zależy tylko od tego, czy będzie to na kolację [więcej] czy na obiad [mniej, bo po obiedzie jeszcze trochę czasu do spania, a wiadomo, woń czosnku nie każdemu, a zwłaszcza temu, kto chwilę wcześniej nie jadł, nie za bardzo musi do gustu przypadać].
Na czosnku układam plasterki ziemniaków - tak by ładnie w około naczynia na siebie zachodziły. Kiedy warstwa ma kilka centymetrów, znowu wrzucam trochę czosnku, solę i pieprzę.

w piekarniku
3. Tak czynię kilka razy, aż ziemniaki wypełnią całe naczynie. Teraz wlewam do ziemniaków jakąś szklanką nie za chudego mleka.
Zapiekanka ląduje w piecu - będzie się tam piec co najmniej godzinę [zależy od gatunku ziemniaków] w temperaturze 200 stopni. To zapewni ziemniakom odpowiednia kruchość i uczyni, że przesiąkną dokładnie aromatem czosnku.
Zapiekanka smakuje najlepiej, gdy przed chwilą wyjęta z pieca, gorąca, parująca, buchająca wspaniałym, intensywnym zapachem czosnku. Pycha! Każdy poprosi o dokładkę. [Grzegorz Ostrowski]

[19.09.2001] Przedstawiam potrawę nadesłaną przez kolegę po fachu, czyli autora świetnej strony http://www.mniammniam.pl/ - Grzegorza Ostrowskiego. Zapiekane ziemniaki sprawdziłem, są bardzo smaczne, jeśli robić je jako samodzielne danie, to dorzuciłbym do nich jeszcze żółtego sera pod koniec pieczenia, ale oczywiście i bez tego świetne. Oddaję głos autorowi:

Co do przspiśow - ostatanie moje odkrycie na potrawę SZALENIE tanią i JESZCZE BARDZIEJ SMACZNĄ to ziemniaki zapiekane w mleku z wielką ilością czosnku.
Taka ziemniakowa zapiekanka to wspaniały dodatek do wszelkich dań, również sama jest doskonała na lekką kolację. Idealna na wieczór z piwem...
to jest genialne jedzenie - tanie, proste i takie pachnące. Zrób koniecznie zanim zamieścisz. Aha - zrób dużo, bo to dobre...
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka! www.mniammniam.pl
[---Smaczne Strony Internetu---]

: : << poprzedni : : : : następny >> : :