:s:a:ł:a:t:k:a:::z:::m:ł:o:d:y:c:h:::z:i:e:m:n:i:a:k:ó:w:::2:0:0:5:

[08.04.2005] Ledwo śnieg stopniał, a już gdzieś z obrzeży Europy przybywają do nas uśmiechnięte młode ziemniaki. Wiadomo, młode ziemniaki to pewniak, po prostu z masłem, koperkiem i zsiadłym mlekiem - pycha. Tu proponuję bardzo prostą wersję na zimno utrzymaną w podobnej kolorystyce wiosennej - sałatkę z ogórkiem kiszonym.

 
 

składniki na oko:
1/2 kg młodych ziemniaków
1 mały ogórek (małosolny, kiszony lub świeży)
pęczek koperku
trochę dymki
sól, pieprz
5 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
ew. świeża mięta

koszt: 5 zł

  1. Młodych ziemniaków zazwyczaj nie obieramy, bo ich cienka skórka jest jadalna, wystarczy je dobrze wyszorować przed gotowaniem. Gotujemy do miękkości ponad 20 minut w osolonym wrzątku, czasem krócej, czasem dłużej zależy od gatunku i wielkości - ziemniak jest gotowy gdy nóż miekko weń wchodzi, a i zsuwa się łatwo z ostrza.
2. Ogórka i ziemniaki kroimy na małe części wedle fantazji, koperek i dymkę siekamy drobno, mieszamy wszystko, zalewamy oliwą połączoną z sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy (tylko świeżo zmielony pieprz!) i gotowe. Można też dodać kilka liści świeżej mięty.
 
PS.
Jak spisałem ten przepis to właśnie zauważyłem, że już 3 lata temu bardzo podobną sałatkę proponowałem, czyli skleroza, ale też postęp - śmietanę i majonez zastępujemy oliwą i inne składniki też uproszczone, a całość jakby szlachetniejsza.
 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :