::::s:a:ł:a:t:k:a::::z:i:e:m:n:i:a:c:z:a:n:a::::
[1.05.2002] Młode ziemniaki można już kupić po rozsądnych cenach (ok. 3 zł/kg), jak co roku są doskonałe z masłem, koperkiem i kefirem, ale można z nich także zrobić świetną, bardzo prostą sałatkę. Wersja mega ekono zakłada użycie ziemniaków starych (ok. 1 zł/kg).


potrzeba:
ponad 1/2 kg młodych ziemniaków
mała czerwona cebula
ogórek kiszony (raczej mały)
koperek lub natka pietruszki
1/2 opakowania śmietany 18%
kilka łyżek majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz

koszt: 4 zł


uwagi:

-Do tej sałatki pasuje wiele innych składników (np. zielony groszek, albo jajko na twardo), warto popróbować.
-Można też zrobić wersję jeszcze prostszą i tańszą (pewnie też zdrowszą) zastępując majonez i śmietanę sosem vinaigrette, wówczas bez ogórka kiszonego.

1. Ugotować ziemniaki. Pokroić na dowolne kawałki. Cebulę pokroić w bardzo cienkie talarki, ogórek na drobno. Koperek lub natkę posiekać. Wcześniej oczywiście wszystkie te warzywa umyć, obrać, itp.
2. Przygotować sos: zmieszać śmietanę z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem.
3. Połączyć wszystkie składniki, ziemniaki mogą być ciepłe - dobrze wchłaniają sos. Schłodzić i podawać na zimno.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :