:p:a:l:a:k:::p:a:n:e:e:r: (szpinak z północnych indii)

[20.03.2003] Świetny przepis na indyjski szpinak podaję za Olą Lazar, której różne hinduskie przepisy można znaleźć na stronie www.mniammniam.pl. Od razu nieco barbaryzuję ten przepis na potrzeby mojej mało wyrafinowanej strony :p:e:s:t:o:.  

składniki:
200 g tofu (w oryginale ser paneer)
500 g szpinaku (np. mrożonego)
1 spora cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub odp. ilość pomidorów w dowolnej postaci)
szklanka mleka
łyżeczka garam masala (taka mieszanka przypraw, można dość łatwo kupić)
imbir (3 cm zmiksowanego świeżego, ew. czubata łyżeczka proszku)
1/2 łyżeczki papryki chili w proszku (w oryginale 1 łyżeczka - dla odważnych)
olej/oliwa
sól do smaku


koszt znaczący przez to cholerne tofu (3,5 zł), ale jakbyśmy sobie sami zrobili ser paneer z mleka, co podobno jest łatwe, to taka potrawa dla 3-4 osób kosztowałaby nas jakieś 5 zł.

 

1. Mrożony szpinak przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - normalnie po ok. 10 minutach od wrzucenia mrożonki do garnka jest już gotowy. Gdybyśmy przez przypadek mieli świeży, co jest oczywiście bardziej atrakcyjne, to także nie wymaga on długiego gotowania, wystarczy kilka minut na wrzątku.

2. Cebulę miksujemy z imbirem, podsmażamy ją na oliwie 4 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, lub pomidory zmiksowane (oczywiście bez skórki), chili i garam masalę. Kontynuujemy podsmażanie na małym ogniu, mieszając przez jakieś 7-10 minut. Oczywiście niedopuszczamy do przypalenia. Dodajemy potem mleko i jeszcze chwilę smażymy.
3. Teraz zielone można już zmieszać z czerwonym, co niestety prowadzi do zabrudzenia obu tych czystych i pięknych kolorów i powstania brązowawej ciapki.
4. Tofu (lub paneer) kroimy w dużą kostkę i smażymy na oleju, może nawet w głębokim tłuszczu, aż ser się przyrumieni. Łączymy tofu ze szpinakiem i podajemy z ryżem.
 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :