::p:a:s:z:t:e:t:::s:o:j:o:w:y::

[14.11.2002] Zacząłem właśnie prowadzić stałą rubrykę z przepisami w Citimagazine, "Kuchnia partyzancka" - zapraszam do lektury. W listopadowym numerze, jest przepis na ważną w naszej sprawie potrawę, czyli pasztet sojowy, więc nie może go też zabraknąć na :p:e:s:t:o:.

Soja jest wspaniałą rośliną strączkową - jako jedyna roślina zawiera wszystkie niezbędne dla nas 8 aminokwasów (występujących w mięsie). Dlatego też w różnych postaciach stała się podstawowym składnikiem diety wegetariańskiej, żerują na tym producenci żywności, którzy mają tupet zdzierać 3 złote za 100 gramów pasztetu sojowego nafaszerowanego chemicznymi wzmacniaczami smaku i konserwantami. Was już na to nie nabiorą, gdyż za chwilę dowiecie się, jak zrobić zdrowy, naturalny pasztet dosłownie 10 razy taniej!
Głównym składnikiem jest oczywiście soja, którą najłatwiej kupić w 1/2 kilogramowych opakowaniach, więc wszystkie proporcje są dopasowane do tej ilości, ale możecie je traktować elastycznie - więcej cebuli, mniej marchewki - jak kto lubi. Uprzedzam też, że z tego niepozornego opakowania soi wyjdzie docelowo naprawdę monstrualna i nieprzejadalna ilość pasztetu, więc od razu zaprośmy gości!

 

składniki:

1/2 kg soi - 2,5 zł
1/4 kg cebuli - 25 gr
1/5 kg włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 zł
2 jajka - 60 gr
6 ząbków czosnku - 50 gr
pestki dyni (albo inne orzechy, nasiona) - 50 gr
3 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta
sól, pieprz, olej (masło), zioła różne ulubione (świetny majeranek, cząber, lubczyk, tymianek, natka pietruszki) - 1 zł


koszt całości: ok. 6-8 zł


1. Soja jest twarda jak kamień i nieugięta, ale jest na nią świetna metoda - woda. Zaczynamy więc od namaczania - po prostu zostawiamy soję na noc w dużym garnku zalaną wodą. Przynajmniej 10 godzin powinna się moczyć, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie aż zmięknie (ok. 1,5 - 2 godziny), uwaga - nie solimy!
W tym czasie możemy przygotować pozostałe składniki - ugotować włoszczyznę, oraz zeszklić na tłuszczu cebulę (nie przypalać na złoto, tylko doprowadzić do delikatnej przeźroczystości).
2. Kiedy soja jest już miękka przystępujemy do jej ostatecznego pognębienia, czyli zmielenia na gładką masę - tutaj pomocna będzię zaawansowana technologia - na przykład ręczna maszynka do mielenia, albo różnego rodzaju miksery. Najlepiej mielić od razu z pozostałymi składnikami: czosnkiem, włoszczyzną, cebulą, jajkami. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać trochę wody z gotowania soi. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy, pestki dyni, a może nawet pistacje, mieszamy.
3. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy pastę i zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut. Gotowe, świetny z chrzanem, pomidorami i czym kto lubi.

Uwagi:
-Na początku gotowania soi może pojawiać się dużo piany - bez nerwów, to całkowicie normalne - zbieramy ją łyżką i wyrzucamy.
-Pasztet nie musi być pieczony - na przykład część można zrobić bez jajek i mąki ziemniaczanej i jeść do kanapek w charakterze pasty.
-Pasztet można przygotowywać z różnymi dodatkami, na przykład z papryką, czy pieczarkami (wcześniej udusić). Warto więc podzielić przed pieczeniem soję na kilka części i zapiec z różnymi dodatkami w oddzielnych formach.
-Pasztet można spokojnie zamrażać, najlepiej podzielić go wcześniej na mniejsze części i później odmrażać sobie po trochu. Niezamrożony w lodówce bezproblemowo wytrzyma kilka dni (ew. do tygodnia).


     
[12.02.2005] Asia Nawrot przysłała mi nieco inny zestaw składników na pasztet sojowy:
1/2 kg soi (swoja drogą ja ostatnio dałam 2 zl za kg)
warzywa- troche (niekoniecznie)(moga byc też oliwki)
troszke mąki morze byc ziemniaczana ale nie musi
bułka tarta
olej najlepiej słonecznikowy odradzam stosowania oliwy zmienia smak
przyprawy: kurkuma, kmin indyjski, troszke imbiru, troszke asafetidy (jezeli ktos posiada) czili lub pieprz cayenne, ziola np. tymianek, kolendra
mozna tez dodac koncentrat pomidorowy
zamiast soi mozna urzyc ciciorki, lub innych nasion strączkowych
jajek nie dodajemy poniewaz pesztet jest dluzej zdatny do spozycia
przygotowujemy wedlug twojego przepisu
     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :