.
 

[3.05.2002] Humus to próchnica glebowa, ale zdaje mi się że to również taka papka - częściowo przetrawione jedzenie w brzuchu. Nie przejmujmy się tym jednak i przystąpmy do sporządzenia tej prostej arabskiej pasty. Jeśli w trakcie przygotowań i jedzenia miałaby nas prześladować owa papka w żołądku, to pomyślmy o czymś przyjemnym, na przykład o hymenie.
Hummus robi się głównie z ciecierzycy (inaczej groch włoski, cieciorka), którą gotujemy (ponad 1 godzinę) po wcześniejszym namoczeniu przez noc. Dużo hummusu nie da się przejeść, bo zamula, a dla 1 miseczki nie warto przygotowywać ciecierzycy, dlatego też zazwyczaj robię hummus jako produkt uboczny przygotowywania innej potrawy z ciecierzycą. Odkładam po ugotowaniu część cieciorki i mielę na hummus, który może stać w lodówce kilka dni. O tym, jakie inne potrawy można zrobić z ciecierzycy opowiem kiedy indziej.

 

 
potrzeba (mniej więcej):
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki tahiny (jeśli jest)
sól
koszt miseczki hummusu: 2-4 złote

1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować (godzina do półtorej), zachować wywar z gotowania.
2. Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę, rozcieńczać paroma łyżkami wywaru z gotowania ciecierzycy. Schłodzić.

ważne uwagi:
-Podane przeze mnie proporcje traktujcie jako dalece nieprecyzyjne, trzeba próbować czy dobre i uzupełniać to i owo.
-Podawać do chleba, jako dip, etc.
-Dobrze pasuje do hummusa natka pietruszki.
-Można przygotować także bez tahiny, czyli miazgi sezamowej - otrzymujemy inny smak, ale też dobry, a wychodzi taniej. Tahinę zresztą niełatwo w Polsce kupić, a jak już, to w sporych opakowaniach, które są drogie.
-Oprócz tego klasycznego hummusu istnieje wiele wariacji z różnymi dodatkami, a także z innych roślin strączkowych. Sam jeszcze nie próbowałem, chociaż pewnie wkrótce zrobię coś z jogurtem.

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :