[12.09.2002] Fasolka szparagowa po warszawsku to moja autorska propozycja. Bardzo prosty i elegancki smak, o ile użyjemy dobrej oliwy i parmezanu. Podczas pieczenia powstaje pyszny sos z soku z pomidorów zmieszanego z oliwą, dlatego koniecznie trzeba go zebrać łyżeczką z dna naczynia i polać nim potrawę. Bardzo podobnie można też zrobić sałatkę z fasolki - zamiast zapiekać warzywa podać je na zimno z sosem vinaigrette.

potrzeba:
30 dag fasolki szparagowej
2-3 ziemniaki
4 pomidory
kilka talarków cebuli
parmezan
oliwa
sól, pieprz

koszt: 4 zł


1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
2. Przygotować fasolkę - umyć i odciąć twarde końcówki, zagotować do miękkości (ok. 10 minut).
3. Obrać pomidory ze skórki: naciąć lekko skórkę i całe pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, a potem z łatwością zdjąć skórkę.
4. Natłuścić oliwą żaroodporne naczynie i układać warstwami fasolkę, cebulę, pomidory, ziemniaki w plasterkach. Posypywać solą, pieprzem i tartym parmezanem, polewać trochę oliwą. Wstawić na 10-20 minut do nagrzanego piekarnika.
5. Podawać na gorąco, na talerzu posypać jeszcze parmezanem i polać oliwą z pieczenia. Danie to jest także bardzo dobre odgrzewane następnego dnia.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :