:::c:i:e:c:i:e:r:z:y:c:a:::z:::p:a:p:r:y:k:ą:::

[18.11.2002] To jest przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia Kryszny", która generalnie jest świetną książką, jednak stanowczo nie dla początkującego kucharza. Wiele spośród zawartych tam przepisów jest dość trudnych zarówno w smaku, jak i wykonaniu. Trzeba też zainwestować w wiele przypraw, których w zwykłym supermarkecie się nie kupi, więc jeśli ktoś nie zamierza częściej gotować po hindusku, to odradzam poszukiwanie asafetidy czy tamaryndy. Udało mi się wyselekcjonować trochę prostszych i bliższych naszemu podniebieniu potraw, dzisiaj prezentuję naprawdę proste i pyszne danie z ciecierzycy, w oryginale nazywa się "czanna or simla mircz". Można je podawać z chlebem, jogurtem.

 

potrzeba:

250 g ciecierzycy
2 zielone papryki
3 pomidory (niekoniecznie)
kawałek imbiru (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
1/2 łyżeczki kurkumy
troszeczkę chili (świeże lub suszone, czy sproszkowane)
2 łyżeczki sproszkowanego kminku indyjskiego (to nie jest to samo, co nasz kminek!)
1/2 łyżeczki asafetidy (jeśli nie mamy to nic strasznego się nie stanie, ugotujmy bez niej)
3 łyżki oliwy (albo ghee, czy ew. masło)
sól

koszt całości ok. 6 zł

1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości, co może trwać ponad godzinę. Wody nie solić. Po ugotowaniu ciecierzycę odsączyć, odlać kilka łyżek wody z gotowania. Paprykę drobno pokroić (na kawałki 1 centymetrowe).
2. Do rondla wlać oliwę i smażyć na niej kilkanaście sekund przyprawy: kminek, kurkumę, posiekany imbir, asafetidę i chili. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu 3 minuty ciągle mieszając. Dodać ciecierzycę i smażyć dalej jeszcze kilka minut. Papryka powinna zmięknąć, ale zbyt długo nie męczmy ogniem tej potrawy, bo zaczną nam się przypalać przyprawy.
3. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory (najlepiej wcześniej obrane ze skórki), całość można też rozcieńczyć 1-3 łyżkami wody z gotowania ciecierzycy. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając i gotowe.

 
 
     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :