::s:a:ł:a:t:k:a:::ś:l:e:d:z:i:o:w:a:::k:a:s:i::

[22.01.2004] To jest przepis mojej siostry Kasi na pyszną sałatkę śledziową. Można użyć zarówno solonych filetów, jak i śledzi "z paczki" - wówczas nie trzeba moczyć, ale kupując śledzie paczkowane radzę zwrócić uwagę czy są konserwowane chemicznie. Do majonezu możemy dodać trochę musztardy, albo śmietany.

Potrzeba:
śledzie (ok. 4 filetów)
1 czerwona cebula
3 ziemniaki
1 marchewka
2 jajka
majonez (ok. 100-150 ml)
natka pietruszki, sól, pieprz

 

1. Ziemniaki ugotować i pokroić w kostke. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Śledzie dobrze opłukać (jeśli bardzo słone to wymoczyć przez 3 godziny zmieniając wodę), pokroić na centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
2. Układać warstwami w salaterce kolejno: śledzie, czerwoną cebulę, majonez, ziemniaki, majonez, marchewka, majonez, jajka. Niektóre warstwy możemy lekko posolić i popieprzyć, na górę sypiemy dużo natki pietruszki.

       
: : << poprzedni : : : : następny >> : :