:::p:a:p:r:y:k:a:::g:r:i:l:l:o:w:a:n:a:::
[16.10.2002] Papryka już zaczęła drożeć i ta tendencja będzie się niestety utrzymywać, warto jednak jeszcze zainwestować w tę prostą i przepyszną zakąskę. Główna trudność to obranie ze skórki papryki, o czym już kiedyś pisałem, ale to się opłaca - odkryjemy zupełnie nowy wymiar tego warzywa. Do papryki możemy dokładać też różne inne warzywa i razem je zapiekać, ja proponuję tu czosnek i cebulę, ale świetna też będzie np. cukinia.

potrzeba:
kilka strąków różnokolorowej papryki
czosnek i cebula
parmezan
oliwa
sól, pieprz

koszt zależny od ilości papryki, na 1/2 kg około 5 zł


1. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy na ćwiartki/ósemki - w zależności od wielkości. Będziemy zapiekać je razem z papryką, ale trzeba ostrożnie, bowiem spalony czosnek i cebula raczej są nienajlepsze. W zależności od posiadanego sprzętu trzeba je z opóźnieniem wsadzić do piekarnika, albo ułożyć nieco dalej od źródła ciepła niż paprykę. Można je skropić też oliwą przed zapieczeniem.
2. Paprykę myjemy, wydrążamy z pestek, kroimy na średniej wielkości płaty. Pieczemy w piekarniku (albo grillujemy od góry) aż skórka sczernieje, wyciągamy, odczekujemy aż trochę wystygnie i zdejmujemy (zeskrobujemy) skórkę z papryki za pomocą palców i noża. Tutaj omówiłem to bardziej szczegółowo >>
3. Wszystko razem układamy na talerzu, polewamy oliwą, pieprzymy, solimy i posypujemy świeżo startym parmezanem.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :