" - Takiego wielkiego buraka nie widziałem jeszcze nigdy w życiu."
Obraz Marcina Maciejowskiego, a tutaj na ten temat rysunek enenka >>>

 
     
::s:a:ł:a:t:k:a:::z:::b:u:r:a:k:ó:w::

[25.01.2003] Ta prosta sałatka może być naprawdę wyrafinowanym smakowo daniem, ale nie przesadzajmy z ilością dodatków ujętych w spisie składników jako "ewentualne", świetna jest już z samą cebulką i orzechami w miodowym sosie.

składniki:
2 buraki
1 mała cebula
migdały lub orzechy włoskie
oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz
ew. liście rokiety
ew. 1 parówka "berlinka"
ew. szczypiorek
ew. miód

koszt: 2 złote i w górę.

  1. Buraki obrać i ugotować w wodzie do miękkości (ok. 30 min), ostudzić i pokroić w cienkie plasterki.
2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, zmieszać z burakami. Jeśli mamy rokietę to także dodajemy do sałatki, jeśli lubimy mięsko, to możemy dodać ugotowaną i pokrojoną parówkę (berlinki są dość dobre). Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami, albo migdałami.
3. Z kilku łyżek oliwy i odrobiny octu balsamicznego robimy sos, można dodać miód (ale raczej wersji słodkiej nie dodawałbym do sałatki z zawartością parówki), albo po prostu posolić, popieprzyć i dodać posiekany szczypiorek. Polać sosem sałatkę i gotowe! A podobno pisze za długie przepisy...
     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :