::s:z:p:a:r:a:g:i:::p:o:d:::p:a:r:m:e:z:a:n:e:m::
       
 

[22.06.2005] Zaraz sezon szparagowy się skończy, więc w ostatniej chwili donoszę jak najprościej zrobić szparagi.

 

1. Szparagi umyć, ewentualnie oskrobać dół łodyżek (ale w zielonych szparagach w zasadzie to zbyteczne, rzadko trafiamy na jakąś włóknistość). Wrzucić do osolonego wrzątku, gdy nie ma specjalnego garnka, to można sprobować zanurzyć szparagi w ten sposób, żeby główki wystawały przez część gotowania powyżej tafli wody (np. opierając łodygi o ściankę garnka) - aby się nie rozgotowały. Czas gotowania około 5-8 minut.

2. Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu i obficie posypać parmezanem, skropić oliwą, popieprzyć, posolić, dodatek ziół nie jest konieczny, ale ciekawy (np. rozmaryn, tymianek, rokieta). Dobrze smakuje z pieczywem, albo z gotowanymi młodymi ziemniakami.

     
 

potrzeba:
szparagi zielone
parmezan
oliwa
pieprz, sól
ew. zioła

koszt: niebagatelny

 
       
: : << poprzedni : : : : następny >> : :