::K::I::M:: ::C::Z::I::
[27.08.2001] Nadesłane przez Władka Kaźmierczaka z serca polskiego Pomorza.
Przeze mnie jeszcze nie testowane, ale jak zrobię to dopiszę komentarz, chyba, że ktoś mnie wyprzedzi.
Kim czi jest fantastyczną potrawą koreańską.
Bez kim czi nie może żyć Koreańczyk (Południowy).

Kim czi robi się następująco:
3 - 4 kapusty pekińskie
5 - 6 duże papryki słodkie
2 - 3 papryki ostre
łyżka soli


Przygotowanie:
papryki mielimy w maszynce do mięsa
(powstaje paprykowa bryja)
solimy ją, liście kapusty kroimy na pół
(w poprzek), otaczamy w paprykowej bryji i układamy w kamionkowym garnku. Ułożone liście przykrywamy talerzem i dociskamy kamieniami. Garnek powinien stać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach kim czi jest gotowe, czyli ukiszone. Kwaśne i ostre. Można jeść do wszystkiego. Zwłaszcza do mięsa.


[no tak - spostrzegawczy dostrzegą, że mięso jest na ::p::e::s::t::o:: w regresie, więc obok na moją prośbę nadesłane rybne sugestie podawania kim czi - m.]
Kim czi z rybą jest fantastyczne. Można z kaszą, ryżem, serem białym oraz
innymi warzywami, tonizującymi to wściekłe szaleństwo. Dobre są też zawijane w miękkie (górna część liścia) kim czi: ząbek czosnku + mały kawałek ostrej zielonej papryki + wędzona szprotka + odrobina ugotowanego ryżu. Zamiast szprotki może być mały kawałek smażonej ryby. Całość wielkości małego
pierożka. Cudowne!!! Je się palcami i wkłada do ust "na raz". Zdjęcia akurat
nie mam, chociaż kim czi nie wygląda zbyt efektownie - przypomina starą
ścierkę. Podobne zabiegi można zrobić z liściami ka, ktorych w Polsce nie
ma. Ale je kiedyś przywiozę!!!
Z przepisów polecam cudowną meksykańską salsę i greckie cacyki. Polska
wersja salsy nie jest wcale gorsza. Jest prosta i boska. Zresztą nie ma
jednej salsy. Mam też fantastyczną recepturę na rybę, "white fish", która
nie jest smażona, gotowana ani duszona. Zero tłuszczu. Z warzywami.
Genialna. Nieosiągalna w żadnej knajpie w Polsce.

aha,
kiedy Koreańczy robią sobie zdjęcia, to wołają: kim czi!!! i wszyscy są
uśmiechnięci.
Władek Kaźmierczak


: : << poprzedni : : : : następny >> : :