:
: << poprzedni
: : : : następny
>> : : |
||||
|
||||
[26.03.2006] Znalazłem zapomniany tekst o awokado, niegdyś opublikowany w Citymagazine w mojej rubryczce "Kuchnia partyzancka", akurat świetnie pasuje do pory roku i aury za oknem. Skoro już większość warzyw i tak jest z importu, a głupi, niesmaczny pomidor jest 10 razy droższy niż w sezonie, to radzę się zainteresować tym, czego w lato nie było sensu jeść, bo nasze warzywa były wtedy doskonale pyszne i tanie. Awokado w zimę nie jest ani droższe, ani tańsze, nie zmienia też się jego jakość, oczywiście i o tej cenie i o jakości można dyskutować, ale nikt nie obiecywał, że partyzantom przysypanym śniegiem i skutym mrozem będzie lekko. Trzeba dostarczać organizmowi witamin, a awokado jest ich doskonałym źródłem (cały zestaw, jak w multiwitaminie), więc podarujmy sobie tę odrobinę pożywnego luksusu. Najlepiej kupować sztuki już dobre, czyli lekko miękkie pod dotykiem, ale niestety w naszych sklepach awokado bardzo często jest niedojrzałe i trzeba je po kupieniu odłożyć w ciepłym miejscu (albo po prostu w kuchni) na kilka dni, aż dojdzie. Najbardziej znaną chyba potrawą z awokado jest meksykańskie guacamole, pasta do której powinniśmy użyć świeżej ostrej papryczki, ale gdybyśmy mieli z tym kłopot można zastąpić sosem tabasco, albo pastą paprykową, albo proszkiem. |
||||
![]() |
||||
potrzeba: 2 awokado ok. 10-12 zł |
Czosnek rozgnieść lub drobno posiekać, cebulkę i parykę bardzo drobno pokroić, pomidora sparzyć i obrać ze skórki, miąższ także drobno pokroić. Awokado wybrać łyżką ze skórki i rozgnieść widelcem (ew. można pokroić drobno wewnątrz skórki i takie kosteczki użyć do guacamole), połączyć z resztą składników. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą, kolendrą (pietruszką) i sokiem z limonki (cytryny). Podawać można z chrupkim pieczywem, krakersami, albo z meksykańskimi chipsami. ![]() |
|||
: : <<
poprzedni : : : : następny
>> : : |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |