::g::e::n::i::a::l::n::e::::w::a::r::z::y::w::a::
po pomorsku nadesłał Książe Pomorski Władysław Kaźmierczak
-tak przyrządzone warzywa są lepsze na 100 % od gotowanych.
[03.07.2002] Trwają szczęśliwe miesiące dla naszych brzuchów - doskonałe i tanie młode warzywa wypełniają moją kuchnie. W połączeniu ze świeżymi ziołami z własnej uprawy dają nieskończone ilości pomysłów na doskonałe potrawy. Wkrótce podam kilka własnych przepisów, a tymczasem gościnnie Władysław Kaźmierczak ze Słupska.

Może być wszystko:
pekinka
pory
koper włoski
papryka (każda)
seler naciowy
marchew
fasolka
koniecznie czosnek

1. To wszystko oporządzamy i układamy warstwowo na dużej i głębokiej blasze do pieczenia. posypujemy ziołami prowansalskimi, trochę sosu sojowego, i dużo sosu pomidorowego.
Ważne: Blachę trzeba nawilżyć 1/3 l wody. (1/3 l wody na blachę to jest cienka warstwa, kóra i tak odparuje a warzywa się nie spalą, ale i też nie ugotują. Warzywa przygotowane w mniejszych proporcjach, np. 2 osoby potrzebują tylko 1/2 szklanki wody)

2. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach mamy danie na 8 osób.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :