:p:o:r:y:::p:o:d:::ś:n:i:e:g:i:e:m:
[31.01.2003] Tak naprawdę są to pory i ziemniaki w sosie beszamelowym. Można spokojnie dodać też inne warzywa, a także jajka na twardo. To miała być w moim zamyśle taka piękna biała potrawa na zimę, więc dzisiaj szybko to umieszcam, bo wreszcie spadł śnieg w Warszawie, pewnie już ostatni tej zimy.  

1. Odciąć górne, ciemnozielone, kawałki porów, resztę naciąć wzdłuż łodygi i umyć dokładnie pod bieżącą wodą (wypłukać ziemię spomiędzy wewnętrznych warstw porów). Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 25 minut (lub ugotować na parze jeśli ma się możliwości). Wody powinno być tyle, żeby spokojnie zakryła warzywa, ale nie za dużo, bo wtedy wywar będzie zbyt rozwodniony, 1 szklankę wywaru odlewamy po ugotowaniu porów do sosu. W drugim garnku gotujemy jednocześnie ziemniaki.
2. Sos robi się normalnie, jak zwykły beszamel, ale połowę mleka zastępujemy wywarem z porów: rozpuścić w rondlu 1,5 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i 1 minutę smażyć na małym ogniu intensywnie mieszając. Dodać po 1 szklance mleka i wywaru z porów i mieszając zagotować, robić tak, żeby nie było grudek, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien się gotować 10 minut, można pod koniec, tuż przed zdjęciem z ognia dodać do niego starty żółty ser w ilościach dowolnych.
3. Pory i ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem, gotowe. Jak ktoś ma ochotę sobie popsuć kolorystykę, to może na to nawalić jakieś zielsko.

 

składniki:

1-2 pory
kilka ziemniaków
1 szklanka mleka
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ew. ostry ser żółty i inne dowolne składniki

koszt dowolny, np. 2zł

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :