:p:i:e:c:z:a:r:k:i:::w:::ś:m:i:e:t:a:n:i:e:
[29.09.2003] Takie pieczarki to prosta sprawa, pewnie każdy to jadł i wiele osób umie też robić, ale podam i tak przepis bo jest to danie bardzo dobrze dopasowane do założeń :p:e:s:t:o: - proste, tanie, szybkie i bezmięsne. Można jeść z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą, albo po prostu z chlebem. Zawsze wychodzi smaczne, gwarancja 100%.
       

towary:
30 dag pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki śmietany ok. 18%
1 łyżka czubata masła, albo więcej
2 łyżki świeżej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz.

koszt 3 zł

  1. Pieczarki umyć i pokroić dość drobno, cebulę obrać i pokroić.
2. Stopić masło (ale nie rumienić, nie przypalić) na patelni (w rondlu) i zeszklić na nim cebulkę, dodać grzyby i smażyć chwilę mieszając. Dodać tymianek, posolić, popieprzyć i dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut (parę razy trzeba zamieszać). Pieczarki puszczą szybko dużo sosu i będą się w nim dusić, jeśli jest zbyt dużo płynu to trzeba odparować zdejmując wcześniej pokrywkę.
3. Dodać śmietanę i posiekaną drobno natkę pietruszki, dobrze wymieszać, zdjąć z ognia i gotowe.
       
: : << poprzedni : : : : następny >> : :