[16.09.2002] Delikatny placek ptysiowy z równie subtelnym farszem z sera, cukinii i zielonej papryki.

potrzeba

na ciasto:

2/3 szklanki wody
1/3 szklanki m±ki
3 łyzki masła
2 jajka
1/2 szklanki tartego sera


farsz:
1 cukinia
1-2 czerwone cebule
1 papryka zielona
3/4 szklanki mleka
łyżka m±ki
ser zółty
czosnek
gałka muszkatołowa, oregano (najlepiej ¶wieże), sól, pieprz

koszt: 5 zł

1. Przygotować ciasto: wodę zagotować z masłem, wsypać m±kę i mieszać i męczyć się. Potem dodać kolejno oba jajka intensywnie wyrabiaj±c masę. Albo po prostu włożyć do garnka mikserek i po 15 sekundach ciasto jest gotowe. Dodać tarty ser, wymieszać i rozłożyć (wylać) ciasto do natłuszczonej formy (może być tartownica <nie tortownica>, albo co¶ innego około 25 cm ¶rednicy). Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika (220 C) na 20 minut i zaj±c się farszem.
2. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na ma¶le, dodać pokrojon± w kostkę paprykę i cukinię, smażyć/dusić 5-6 minut, potem posypać m±k± i dobrze mieszaj±c dusić dalej 2 minuty, a potem zalać wszystko mlekiem i gotować jeszcze ze 3 minuty, aby warzywa nie były surowe, ale też nie rozgotowane. Dodajemy oregano i ¶cieramy gałkę muszkatołow± (gałki nigdy w proszu! zawsze samemu ¶cieramy bezpo¶rednio do potrawy).
3. Ostatni etap to poł±czenie spodu i dachu - farsz wykładamy na upieczone ciasto, posypujemy obficie tartym serem i zapiekamy aż się zarumieni. Mi się nawet udało spalić tzw. "krawężnik".
: : << poprzedni : : : : następny >> : :