[16.09.2002] Delikatny placek ptysiowy z równie subtelnym farszem z sera, cukinii i zielonej papryki.

potrzeba

na ciasto:

2/3 szklanki wody
1/3 szklanki mąki
3 łyzki masła
2 jajka
1/2 szklanki tartego sera


farsz:
1 cukinia
1-2 czerwone cebule
1 papryka zielona
3/4 szklanki mleka
łyżka mąki
ser zółty
czosnek
gałka muszkatołowa, oregano (najlepiej świeże), sól, pieprz

koszt: 5 zł

1. Przygotować ciasto: wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i mieszać i męczyć się. Potem dodać kolejno oba jajka intensywnie wyrabiając masę. Albo po prostu włożyć do garnka mikserek i po 15 sekundach ciasto jest gotowe. Dodać tarty ser, wymieszać i rozłożyć (wylać) ciasto do natłuszczonej formy (może być tartownica <nie tortownica>, albo coś innego około 25 cm średnicy). Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika (220 C) na 20 minut i zając się farszem.
2. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, smażyć/dusić 5-6 minut, potem posypać mąką i dobrze mieszając dusić dalej 2 minuty, a potem zalać wszystko mlekiem i gotować jeszcze ze 3 minuty, aby warzywa nie były surowe, ale też nie rozgotowane. Dodajemy oregano i ścieramy gałkę muszkatołową (gałki nigdy w proszu! zawsze samemu ścieramy bezpośrednio do potrawy).
3. Ostatni etap to połączenie spodu i dachu - farsz wykładamy na upieczone ciasto, posypujemy obficie tartym serem i zapiekamy aż się zarumieni. Mi się nawet udało spalić tzw. "krawężnik".
: : << poprzedni : : : : następny >> : :