:::c:u:k:i:n:i:a:::w:::c:i:e:ś:c:i:e:::

     
[05.09.2004] No dobrze, powiecie zapewne, że to jedna z najgorszych rzeczy, jakie można zrobić cukinii - tłusta, mączna i usmażona, ale jaka jest pyszna!
Robi sie oczywiście bardzo łatwo, szybko i tanio.

 

potrzeba:

średnia cukinia
1 jajko (lub 2 jeśli małe)
1 szklanka mąki
2/3 szklanki mleka
olej
świeże zioła do wyboru: natka pietruszki, oregano, majeranek, tymianek, lubczyk
sól, pieprz

koszt: 4 zł

 

1. Ciasto przygotować jak na naleśniki, czyli mąkę wymieszać z jajkami i mlekiem tak aby nie było grudek (lub zmiksować) dodać szczyptę soli i 1/2 łyżki oleju.
2. Cukinię pokroić w plasterki 1/2 centymetrowej grubości, obtoczyć w mące.
3. Na patelni rozgrzać olej, nie żałować! Plasterki cukinii zanurzać w cieście i wrzucać na patelnię, smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aż uzyskają powabny złoty kolor. Pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsączyć, a potem można ułożyć na chwilę na papierowych ręcznikach. Podawać posypane świeżymi ziołami, posolić i popieprzyć wedle smaku.

       
       
: : << poprzedni : : : : następny >> : :