:::c:u:k:i:n:i:a:::z:::o:l:e:j:e:m:::z:::p:e:s:t:e:k:::d:y:n:i:::

[10.08.2003] W środku sezonu cukiniowego proponuję kilka przepisów na to wodniste w smaku warzywo, można z niego naprawdę wiele dobrego wyciągnąć!!! Startuję szybkim daniem z patelni, o którego smaku decyduje charakterystyczny i nie dający się zastąpić ciemny olej z pestek dyni. Olej ten można kupić na przykład w tzw. sklepach ze zdrową żywnością, może być drogi, ale to opłacalna inwestycja. Podawać z ryżem.
 

 

1. Cebulę obrać i pokroić drobno, zeszklić na maśle.

2. Dodać 3/4 pokrojonej w kostkę cukini i smażyć chwilę z dodatkiem oleju z pestek dyni. Wcisnąć do tego czosnek (albo dodać drobno posiekany), wrzucić ziarna słonecznika i dyni, a także tymianek (inne zioła jeśli świeże można dodać już na talerzu, jeśli suszone, to też dodajemy teraz). Smażymy to wszystko mieszając przez 3 minuty, następnie przykrywamy i dusimy 8 minut (jeśli mamy białe wino, to można dolać, jeśli nie, to i tak udusi się w soku z cukini).

3. Pozostałą 1/3 cukini kroimy w drobne słupki i wrzucamy na patelnie na 5 min. przed końcem duszenia. Przy okazji całość mieszamy. No i to wszystko, na talerzu danie posypujemy świeżym majerankiem, albo oregano.

towary:
1 cukinia średnia
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju z pestek dyni
2 łyżki masła
garść pestek dyni i słonecznika
sól, pieprz
zioła - tymianek, majeranek, oregano (najlepiej oczywiście świeże)

ew. parmezan do posypania
ew. 1/2 szklanki białego wina

koszt: 3-6 zł

     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :