:::c:u:k:i:n:i:a:::d:u:s:z:o:n:a:::w:::c:a:ł:o:ś:c:i:::

       
 
[20.08.2003] Ta cukinia wychodzi znakomicie w środku lata, kiedy warzywa są dojrzałe i pełne słońca. Ale mi się poetycko powiedziało. Można ją dusić w wodzie, ale można też dodać kostkę bulionową, o ile ma się dobrą, czyli nie taką chemiczną znanej marki, tylko bio-kostkę ze sklepu ze zdrowym żarciem, można też dusić w czerwonym winie. Podawać z ryżem, albo inną kaszą, ew. z makaronem.
       
 

potrzeba:
kilka malutkich cukini (jak najmniejszych)
1 kg pomidorów
2-3 cebule
5 ząbków czosnku
marchewka, pietruszka
oliwa (lub masło)
sól, pieprz
mieszanka ulubionych ziół do wyboru spośród np.: tymianek, rozmaryn, cząber, lubczyk, szałwia, oregano, majeranek, bazylia, natka pietruszki

ew. bio-organic-eko kostka bulionowa
ew. szklanka czerwonego wina wytrawnego

koszt: 4-5 zł

 

1. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie (ew. na maśle), dodać grubo pokrojony czosnek. Smażyć 1 minutę mieszając. Aha, wszystko to robimy w takim naczyniu, żeby nam się potem cukinia do niego dobrze zmieściła (może być garnek albo rondel).
2. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie plasterki, pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić byle jak. Wszystkie warzywa dodać do cebuli, przyprawić pieprzem i solą, a także wsypać zioła.
3. Do warzyw włożyć w całości cukinie, zalać wodą (może być z rozpuszczoną kostką bulionową), albo winem, tak, żeby cukinie były nieco zanurzone, ale nie znowu aż tak dużo, żeby wszystko bez sensu pływało. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

       
: : << poprzedni : : : : następny >> : :