:::b:a:k:ł:a:ż:a:n:y:::p:o:::p:a:r:m:e:ń:s:k:u:::
nadesłała michela pesce

[06.07.2002] Nastąpiła rzecz, której zawsze się trochę obawiałem, że moje przepisy będą czytać i oceniać profesjonaliści, a nawet Włosi. Bo przecież to są wszystko takie proste, lekko zbarbaryzowane przepisy, to kuchnia ekspresowo-rewolucyjna, może nie kulinarna żenada, ale na pewno brak tu salonowego wyrafinowania. Oczywiście rzeczy proste mogą być wspaniałe i szlachetne, na przykład pesto. I właśnie o moim przepisie na pesto napisała mi kilka słów Włoszka Michela, która kiedyś studiowała polonistykę:

Uczekawiła mi nazwę pesto dlaczego właśnie to wybrałeś? Oprócz tego jestem z Ligurii więc spis pesto brzmi trochę ochydny dla mnie. Ale napewno lepszy niż to co raz zjadłam w Wa-wie.
Z tego to dotyczy przepis pesto to tylko chodzi o fakcie ze napisales ze mozna uzywac rózne orzechy, natomiast oryginalnie mozna tylko te z pinii i ser powinien byc pól parmigiano i pol pecorino (ale to juz nie tak wazne).
Spoko, nie bój sie to fajne ze ktos zna dosyc dobrze wloszka kuchnie, i nawet ze uwielbia bazylie jak my, to znaczy my z Ligurii. I wloszka kuchnia mozna dopasowac do wlasnego smaku i upotrzebowan, znam ze wlasnego doswiadczenia ze czasami trudno jest znalesc w Posce niektóre skladniki. Miki

Tymczasem zamieszczam oryginalny przepis na bakłażany po parmeńsku, który nadesłała Michela, niestety w naszych warunkach składniki są dość kosztowne, ale pewnie za parę tygodni pomidory i bakłażany bardzo stanieją. Obecnie koszt całości do około 30 zł, przy czym zwracam uwagę, że jest wtedy bardzo dużo jedzenia, można też wszystkie składniki podzielić na pół i mamy danie za 15 zł dla 3-4 osób.

>>>

1 kg bakłażanów
1 kg pomidorów
10 listów bazylii (albo więcej zależy od własnego smaku)
200 g tartego parmezanu (to też zależy)
2 mozzarelle
sól
olej z oliwek
mąka pszenna

1. Przygotowanie wstępne: Pokroić bakłażany w plasterkach, na długości, włożyć je we warstwach na talerzu posypać każdą warstwę solą. Po 1 godzinę wylewać wegetatywny brązowy sok. Pokroić pomidory w małych cząsteczkach, dodać sól.

2. Posypać plasterki bakłażan mąką pszenną, dodać do mąki trochę soli, uważając bo już były solone. Smażyć je w gorącym oleju do koloru złotego (albo trochę mniej).
Wariant: grillować bakłażany oczywiście bez mąki.

3. Włożyć jedną warstwę bakłażany na blachę, na tą warstwę pomidorów, parmezan i bazylię, przynamniej 2 warstwy , przykryć warstwę bakłażanów, na tym warstwę pokrojonych mozzarelle. Włożyć w piecyku aż do kiedy roztopione mozzarelle zostaną brązowe.

[15.07.2002] Miki komentuje i proponuje, jak potanić ten przepis:
Przepraszam nie myslalam ze tak drogo bedzie kosztowalo!!!
Zapomnialam ze w polsce jeszce warzywa moze byc droga... mozna w tym przeprowadzic jeszcze zmiany,
na przyklad uzywac cukinie a nie baklazany ale nie sadze ze to cena bardzo zmieny [owszem! obecnie 7xtaniej!!! przyp. :p:e:s:t:o:], mozna zastapic pomidory z pomidorami w puszce (pelati) albo z przecierem pomidorowym ale odrazam od uzywania koncetratu. To troche mniej zmaczne, ale jesli pomidory nie sa za bardzo dojrzale jest lepiej. mozna uzywac innego sera oczywiscie ser tarty, nie wiem co w polsce mozna znalezc wie ze polser kiedys zrobil polski parmesan troche nie tak w smaku ale roznice nie czuc kiedy gotowany, oprocz oryginalne mozzarelle mozna uzywac polskie... Ale mysle ze o tym juz myslales
: : << poprzedni : : : : następny >> : :