[14.09.2003] Była już cukinia nadziewana w stylu śródziemnomorskim, teraz danie z kuchni hinduskiej, jeśli użyjemy przypraw tych co trzeba, to danie ma naprawdę taki smak, jaki kojarzy nam się z Indiami, taki jak powinien być. Potrawa jest nieco rozgrzewająca, więc dobrze pasuje na pierwsze jesienne chłody. Oprócz ziemniaków można też użyć trochę marchewki i pietruszki.
 

potrzeba:
2 bakłażany
3-4 ziemniaki
1/2 szklanki jogurtu (naturalnego oczywiście)
olej (lub oliwa, lub - najlepiej - ghee)
szczypta chili (w dowolnej postaci - proszek, albo suszona papryka, albo więcej świeżej)
niecała łyżka ziaren kolendry - zmielić lub zmiażdżyć
łyżeczka mieszanki "garam masala"
sól
zielone liście kolendry

koszt: 5 zł

 

1. Ziemniaki ugotować, a w czasie gdy będą dochodzić zająć się bakłażanami:
2. Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek pozostawiając dość grubą warstwę miąższu przy skórze, żeby dziur nie było! Dobrze nadaje się do tego nóż + łyżka, na marginesie wspomnę, że kupiłem sobie ostatnio genialny nóż, i jak z nim trochę już poobcowałem, to naszła mnie refleksja, że jednak dobre narzędzia w kuchni są bardzo ważne. Zarastam więc drobnomieszczaństwem. Tymczasem miąższ z bakłażanów trzeba drobno posiekać i usmażyć na oleju (czy też innym tłuszczu, który mamy, tłuszczu powinno być sporo, bo bakłażan jest jak gąbka, ale też nie zatłuśćmy go maksymalnie).
3. Ziemniaki połączyć z usmażonym bakłażanem, dodać przyprawy i jogurt i wszystko rozdrobnić i wymieszać widelcem na gęstą masę. Wypełnić bakłażany, umieścić je w natłuszczonej formie do pieczenia, czy żaroodpornym naczyniu, trochę skropić wodą. Zapiekać przez około 1 godzinę w słabo nagrzanym piekarniku (150 C). Podawać posypane posiekanymi liśćmi kolendry, ale jeśli ich nie mamy to trudno, można zrezygnować, albo użyć natki pietruszki dla koloru, chociaż smak zupełnie nie ten.

 
 
  Uwaga:
Jak zostanie więcej farszu to można też za jego pomocą nadziewać inne warzywa, np. pomidory albo paprykę. W takim wypadku również wydrążamy środek, wkładamy farsz i pieczemy, ale znacznie krócej - wystarczy około 20 min. Zachowujemy "czubki" pomidorów i robimy z nich takie czapeczki po nadzianiu warzyw i w ten sposób zapiekamy.
     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :