: : << poprzedni : : : : następny >> : :
:t:a:r:t:a:::c:y:t:r:y:n:o:w:a:
 

[2006.11.10] Jeden z cudów francuskiej kuchni to tarta cytrynowa, bezlitośnie pyszna i jak wiele wspaniałych francuskich przepisów całkiem prosta do przygotowania. Można zamiast jednej cytryny użyć limonki. Można też zrobić bez bezowego wierzchu z białek, zwłaszcza jeśli się nie posiada wygodnych instrumentów do ubijania piany - wówczas używamy jedno jajo mniej i wszystkie w całości dodajemy do masy cytrynowej.

     
 

składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka oleju
skórka otarta z cytryny
sól, woda

góra:
3 cytryny
4 jajka
3 łyżki śmietany
50 g masła
200 g cukru
70 g cukru pudru
     
  1. Przygotować ciasto do tarty tak jak zwykle na zimno (patrz tutaj instrukcja >>), dodać otartą skórkę z jednej małej cytryny, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Można użyć też ciasta mrożonego.
 

2. Wycisnąć sok z cytryn, 2 jajka oddzielić żółtka od białek. Następnie wymieszać 1 całe jako i 2 żółtka z 200 g cukru, dodać śmietanę, sok cytryny, masło (miękkie najłatwiej), szczyptę soli i utrzeć na gładką masę, bądź zmiksować.

3. Ciasto rozprowadzić na posmarowanej masłem blasze do tart robiąc szczelny, wysoki rand. Ponieważ ja nie lubię tarty na miękkim, rozmokłym spodzie (co jest niestety standartem w gastronomii chyba wszędzie na świecie), a tutaj wylewka którą zrobiliśmy jest bardzo ciekła, to podpiekam wcześniej spód posmarowany rozmąconym jajkem dla uszczelnienia (koniecznie w piekarniku rozgrzanym do 200 C i koniecznie przez 10 minut bezpośrednio przed pieczeniem właściwym) (resztę jajka dodać do wylewki).

4. Wylać masę cytrynową na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na następne 30 minut. Można dla szyku zatopić w masie kilka cienkich platrów cytryny.

5. Z białek utrzeć bardzo sztywną pianę dodając szczyptę soli, a pod koniec cukier puder. Wyjąc tartę z piekarnika i ułożyć ostrożnie na wierzchu pianę z białek, a następnie dopiec w temp. 180 C przez 10-15 minut.

     
: : << poprzedni : : : : następny >> : :