::placek::ze::śliwkami::
[1.10.2001] Wow! Wielki placek ze śliwkami!
Dostałem śliwki gratis, więc wyszło jeszcze taniej, ale widziałem, że śliwki są teraz po 1,5 za kg, więc dobrze radzę pospieszyć się z tym plackiem, jest bardzo prosty, trochę tylko upierdliwie śliwki się dryluje.

50 dag mąki (90 gr)
5 jajek (1,8 zł)
25 dag masła/margaryny (2 zł)
20 dag cukru (50 gr)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 kg śliwek (3 zł)
cukier puder (20 gr)
opakowanie cukru waniliowego (40 gr)
bułka tarta

koszta łącznie: 8,8 zł (placek o powierzchni 1369 cm2)


1. Masło utrzeć z jajkami i cukrem, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Albo mikserem wszystko razem utrzeć na gładką masę.
2. Nasmarować blachę (taką na cały piekarnik, powyższe proporcje starczyły na powierzchnie 37x37 cm) grubo masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i rozprowadzić.
3. Wydrylować śliwki (przecinając je na pół) i wcisnąć je w ciasto tak jak na zdjęciu (przecięciem do góry). Jeśli ma się więcej śliwek to połówki można też ustawiać na sztorc, na boku - wbijać w ciasto jedna przy drugiej.
4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut na średnią moc (ja piekłem w 200 C), po wyjęciu posypać cukrem waniliowym i pudrem.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :