:m:ą:d:r:z:y:k:i:
[02.04.2003] Mądrzyki czyli serniczki z patelni (tekst opublikowany w Citimagazine)

Jeśli chcemy spędzić pół dnia w kuchni, to upieczenie pysznego sernika na kruchym spodzie z polewą czekoladową nie będzie dla nas dużym problemem. Dobry sernik nie jest trudny do zrobienia, a jest ciastem doskonałym - nie za tłusty jak torty i kremówki, ani nie za suchy jak ciasta drożdżowe, czy pierniki, nie przesłodzony, jak na przykład mazurki. Jak na wyrób cukierniczy jest też wyjątkowy, bo zachowuje pozory czegoś w miarę zdrowego - składa się przecież głównie z bogatego w białko i wapń białego sera. Jeśli nabraliście już apetytu na to ciasto, a na przygotowanie deseru chcecie poświęcić tylko kwadrans, to mam doskonałą alternatywę, coś, co smakuje niemal identycznie - mądrzyki, czyli placuszki z białego sera smażone na patelni.

Na patelni wszystko dzieje się szybciej. Słusznie kojarzy się ona z najprostszymi daniami, przecież to właśnie na niej smażymy kluczową potrawę kuchni "kawalerskiej" - jajecznicę. Co sprawia, że jajecznica jest daniem, które potrafi zrobić dosłownie każdy? Może fakt, że wszystko rozgrywa się na naszych oczach w ciągu minuty, mamy pełną kontrolę nad tym, co dzieje się na patelni, a całe przygotowania, to raptem kilka ruchów. Proponuję więc posunąć się o krok dalej i zaadoptować cenne umiejętności smażenia jajecznicy (czyli rozbijanie jajek, mieszanie i uważanie żeby się nie spaliło) do robienia nieco bardziej efektownej potrawy - mądrzyków.
Placki z białego sera są popularne w Rosji, występują tam w wersji słonej - smaży się je z białego sera, jajek, mąki i soli, a serwuje z dodatkiem śmietany, a także można podawać na słodko, z cukrem. W Polsce mądrzyki są raczej zapomnianą i rzadką potrawą, przygotowuje się je z masy serowej bardzo podobnej do tej, z której piecze się sernik. Możemy dodać wanilię, albo aromatyzowany cukier, rodzynki i inne bakalie. Podaje się je na ciepło ze śmietaną i cukrem, ale można też zostawić je na następny dzień i zjeść same na zimno, wówczas smak sera staje się jeszcze wyraźniejszy i mądrzyki naprawdę wówczas łatwo pomylić z prawdziwym sernikiem.

składniki:

0,5 kg twarogu (może być zmielony, jak na sernik)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
garść rodzynek
ew. skórka z 1/2 pomarańczy
cukier waniliowy
opakowanie śmietany
olej do smażenia (ew. masło)

koszt ok. 8 zł

1. Jeśli kupiliśmy twaróg zmielony, to możemy przejść od razu do punktu 2. W innym przypadku musimy zmielić ser na gładką masę - można to zrobić za pomocą maszynki do mielenia, albo odpowiedniego sprzętu do miksowania. Idealnie, jeśli masa serowa ma konsystencję w miarę stałą, nie jest zbyt rzadka i "mokra", można ją zagęścić dodając potem więcej mąki. Jeśli z kolei twaróg jest za suchy, to możemy dodać trochę śmietany.
2. Połączyć masę serową z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, połową szklanki mąki i bardzo dobrze wymieszać. Dodać rodzynki lub skórkę z pomarańczy przygotowaną w następujący sposób: dobrze wyszorowaną skórkę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i smażymy przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z cukrem uważając żeby się nie przypaliła.
3. Z masy formujemy małe placuszki na stolnicy posypanej mąką (obtaczamy je w mące) i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu - może być olej, albo masło. Mądrzyki łatwo się przypalają, dlatego najlepiej smażyć krótko (około 1-2 minuty z każdej strony) na średnim ogniu. Podawać na gorąco ze śmietaną i cukrem.

UWAGI:
- Jeśli masa serowa wyszła nam zbyt rzadka, aby dało się formować w rękach placuszki i obtaczać je w mące, to możemy bezpośrednio wylewać je łyżką na patelnię i smażyć.
- Warto spróbować też serniczki w wersji słonej, nie dodajemy cukru, rodzynków, ani skórki pomarańczy, a jedynie lekko solimy masę przed smażeniem.
- Ambitniejsi mogą oddzielić żółtka od białek przed wrzuceniem jajek do masy serowej. Żółtka dodajemy normalnie i ucieramy z pozostałymi składnikami, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą przed smażeniem, wówczas mądrzyki są bardziej pulchne.

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :