:m:ą:d:r:z:y:k:i: |
|
![]() |
|
[02.04.2003]
Mądrzyki czyli serniczki z patelni
(tekst opublikowany w Citimagazine)
Jeśli chcemy spędzić pół dnia w kuchni, to upieczenie pysznego sernika na kruchym spodzie z polewą czekoladową nie będzie dla nas dużym problemem. Dobry sernik nie jest trudny do zrobienia, a jest ciastem doskonałym - nie za tłusty jak torty i kremówki, ani nie za suchy jak ciasta drożdżowe, czy pierniki, nie przesłodzony, jak na przykład mazurki. Jak na wyrób cukierniczy jest też wyjątkowy, bo zachowuje pozory czegoś w miarę zdrowego - składa się przecież głównie z bogatego w białko i wapń białego sera. Jeśli nabraliście już apetytu na to ciasto, a na przygotowanie deseru chcecie poświęcić tylko kwadrans, to mam doskonałą alternatywę, coś, co smakuje niemal identycznie - mądrzyki, czyli placuszki z białego sera smażone na patelni. Na patelni wszystko dzieje się szybciej. Słusznie
kojarzy się ona z najprostszymi daniami, przecież to właśnie na niej
smażymy kluczową potrawę kuchni "kawalerskiej" - jajecznicę.
Co sprawia, że jajecznica jest daniem, które potrafi zrobić dosłownie
każdy? Może fakt, że wszystko rozgrywa się na naszych oczach w ciągu
minuty, mamy pełną kontrolę nad tym, co dzieje się na patelni, a całe
przygotowania, to raptem kilka ruchów. Proponuję więc posunąć się o
krok dalej i zaadoptować cenne umiejętności smażenia jajecznicy (czyli
rozbijanie jajek, mieszanie i uważanie żeby się nie spaliło) do robienia
nieco bardziej efektownej potrawy - mądrzyków. |
|
składniki: koszt ok. 8 zł
|
|
1.
Jeśli kupiliśmy twaróg zmielony, to możemy przejść od razu do punktu 2.
W innym przypadku musimy zmielić ser na gładką masę - można to zrobić
za pomocą maszynki do mielenia, albo odpowiedniego sprzętu do miksowania.
Idealnie, jeśli masa serowa ma konsystencję w miarę stałą, nie jest zbyt
rzadka i "mokra", można ją zagęścić dodając potem więcej mąki.
Jeśli z kolei twaróg jest za suchy, to możemy dodać trochę śmietany. UWAGI: |
|
: : << poprzedni
: : : : następny >> :
: |
|
![]() |
![]() |