:::c:i:a:s:t:e:c:z:k:a:::z:::t:a:h:i:n:ą:::
:::
l:u:b:::b:e:z:::

[04.08.2002] Czy pamiętacie jeszcze mój przepis na hummus? Potrzebna była do niego tahina, którą musiałem kupić w dużym opakowaniu i ponieważ termin przydatności się kończył postanowiłem poszukać innych przepisów z zastosowaniem tej miazgi z sezamu. Nie było wcale łatwo, ale w końcu odszukałem na http://allrecipes.com/ bardzo prosty przepis na ciasteczka maślane z tahiną. Piekłem je już dwukrotnie i naprawdę są doskonałe. Przy okazji eksperymentowałem z innymi dodatkami niż tahina i osiągałem również ciekawe efekty, na przykład więcej miodu, a także płatki owsiane, migdały, rodzynki. Jeśli dodamy płatków owsianych, to zmniejszamy proporcjonalnie ilość mąki. Ciasteczka możemy przechowywać długo, a nawet lepiej powstrzymać łakomstwo na kilka dni, bo dojrzewają i przyprawy się przegryzają.

Potrzeba:
2 szklanki mąki
1 szklanka stopionego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki tahiny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
goździki i kardamon (troszeczkę), oczywiście po zmiażdżeniu.

koszt do 7 zł

1. Połączyć w garnku wszystkie składniki - mieszać aż zrobi się gładka, nieco płynna masa.
2. Z ciasta robimy w dłoniach kuleczki i rozpłaszczamy je na natłuszczonej blasze (średnica około 7 cm, grubość niecały 1 cm).
3. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. przez 12-15 minut. Uwaga, łatwo można przypalić, temperatura nie może być wyższa. Po wyciągnięciu z pieca ciasteczka są miękkie i delikatne - trzeba zaczekać aż ostygną zanim zdejmiemy je z blachy.

Wersja bez tahiny:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki płatów owsianych
1 szklanka stopionego masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wymoczonych rodzynków lub posiekanych migdałów
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
goździki i kardamon

koszt 5 zł

Ciasteczka robimy dokładnie tak samo.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :