:t:z:a:t:z:i:k:i:
[10.09.2002] Chyba najbardziej znana u nas potrawa grecka, oryginalnie robi się ze specjalnego jogurtu (chyba z koziego mleka), ale można próbować z polskimi zastępnikami, są różne patenty. Jakby ktoś nie wiedział to wyjaśniam, że tzatziki to raczej dodatek do różnych dań (na przykład sos do szaszłyków, dip do warzyw), ale świetnie też smakuje z chlebem. Smakuje, czy smakują - nie mam pojęcia czy to liczba mnoga? Wyjątkowo dobrze wchodzi w ciepłe dni, dobrze schłodzone.

potrzeba:
szklanka jogurtu (oczywiście "naturalnego")
50 gr. białego sera/twarożku
1 ogórek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól

koszt 2,5 zł

1. Ogórek obrać i bardzo drobno pokroić, albo zetrzeć na tarce. Odsączyć wodę (dobrą metodą jest posolenie, odstawienie na 30 minut na sitku, a podem wysypanie na ściereczkę i odciśnięcie wody)
2. Jogurt, czosnek, ser i oliwę zmiksować na gładką masę, dodać ogórki, wymieszać, schłodzić.

Uwaga
Jeśli tzatziki chcemy mieć bardzo gęstę to można odsączyć wodę z jogurtu przy pomocy filtra do kawy. Zamiast białego sera można użyć serka homogenizowanego.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :