::t::w::a::r::o::ż::e::k::

[18.10.2001] Nie nadążam. Poraziła mnie straszliwa ilość obowiązków... a w dodatku za tydzień mam wieczór autorski w kawiarni Baumgart w CSW (już się szykujcie, zapraszam w czwartek 25 X) i chcę pokazać tam parę moich nowych filmików, których wciąż nie mam czasu wykończyć... więc dzisiaj tylko symbolicznie przepis na twarożek. To jest przepis z tych, co to mnie zawsze denerwują, jak na przykład przepis na kanapkę. Śmiechu warte.
No z tym twarożkiem mam na swoje usprawiedliwienie jego wymiar ekonomiczny, jest bowiem tańszy niż taki serek w platiku 2 zł za 150 gramów, i to, że jest naprawę o niebo smaczniejszy. Czyli o to nam chodzi. Robi się go w kilka chwil przy pomocy widelca z gotowego, kupnego białego sera.


Naprawdę jest biały...

składniki:
30 dag białego sera - 2,5 zł
1 opakowanie śmietany 18% - 1,2 zł
+ dodatki typu zioła, pieprz, sól, rzodkiew, rybka

koszt całości
ok. 4 zł (z rybką więcej)

1. Ser utrzeć widelcem dość gładko (jak się lubi, można też miksować na zupełnie gładko), dodawać śmietanę (można niecałe opakowanie, jak kto lubi).
2. Przyprawić solą i pieprzem. Ja robię to z różnymi dodatkami, najchętniej z posiekanym szczypiorkiem, albo cebulką dymką, albo z chrzanem, posiekaną rzodkiewką. Bardzo dobry jest też z kawałkami wędzonych szprotek, albo ze szprotkami z puszki.

To jest bardzo dobre do kanapek, polecam z pomidorami. Jak się raz spróbuje, to już nigdy więcej nie będzie się chciało kupić tych gotowych twarożków.
Można też spróbować dodać trochę mleka, jak się ma za mało śmietany.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :