![]() |
||
[03.10.2005]
Bundz to jest polski ser podpuszczkowy z mleka owczego (może być też z
dodatkiem krowiego), smak ma delikatny, acz lekko złośliwy - trochę kwaśny
i może mieć gorzkawe nuty. Całkiem obiektywnie nie jest to mistrzostwo
serowarstwa światowego, ale w kategorii "biały ser" - bardzo
dobry. W Warszawie znam kilka miejsc gdzie można go kupić, ceny są od
20 do 35 zł za kg. |
||
![]() |
składniki:
jaja bundz masło szczypiorek sól pieprz koszt: w zależności od ilości użytych jaj - mnożnik 1 zł (np. 3 jaja = 3 zł) |
|
![]() |
1. Na jedno jajko ok. jednej łyżki bundzu - rozmącić dobrze widelcem 2. Masło stopić na patelni i wlać na to jaja, smażyć parę minut 3. Przełożyć na talerz i posypać obficie szczypiorkiem, posolić, popieprzyć. |
|
![]() |
||
:
: << poprzedni :
: : : następny >> : : |
||
![]() |
![]() |
![]() |