[03.10.2005] Bundz to jest polski ser podpuszczkowy z mleka owczego (może być też z dodatkiem krowiego), smak ma delikatny, acz lekko złośliwy - trochę kwaśny i może mieć gorzkawe nuty. Całkiem obiektywnie nie jest to mistrzostwo serowarstwa światowego, ale w kategorii "biały ser" - bardzo dobry. W Warszawie znam kilka miejsc gdzie można go kupić, ceny są od 20 do 35 zł za kg.
Lubię świeży bundz z dojrzałymi, słodkawymi pomidorami - testowałem go nawet w roli mozzarelli z bazylią, pomidorami, oliwą i octem balsamicznym - świetny, albo po prostu na kanapki z sałatą i pomidorem. Mój dealer bundza na bazarze polecił mi przetestowanie tego sera w jajecznicy, ale zrobił się omlet i faktycznie - doskonałe śniadnie.

     
  składniki:

jaja
bundz
masło
szczypiorek
sól
pieprz

koszt:
w zależności od ilości użytych jaj - mnożnik 1 zł
(np. 3 jaja = 3 zł)
 





1.
Na jedno jajko ok. jednej łyżki bundzu - rozmącić dobrze widelcem


2. Masło stopić na patelni i wlać na to jaja, smażyć parę minut


3. Przełożyć na talerz i posypać obficie szczypiorkiem, posolić, popieprzyć.
 
   
: : << poprzedni : : : : następny >> : :