:h:e:r:b:a:t:k:a:::z:::i:m:b:i:r:u:
   

[02.10.2003] Sezon na przeziębienia rozpoczęty. Siedzę właśnie 2. dzień w domu, za oknem szaro i wieje wiatr. Wczorajszy ból gardła wymieniłem na katar, mówię śmiesznie i zużywam tony chusteczek, zastanawiam się czy moje chorowanie właśnie się kończy, czy zaczyna. Wypełniam się też szczelnie całym tym zdrowotnym szlamem typu czosnek, mleko z kurkumą, ajowanem i miodem, sok z malin, rożne ziółka i oczywiście trochę tabletek. Natomiast najbardziej obecnie wierzę w uzdrawiającą moc hinduskiej herbatki z imbiru czyli ADRAK CZAI. Jeśli zrobię ją mocną (czyli dużo imbiru w stosunku do wody) to naprawdę porządnie pali i rozpala i czuję jak z każdym łykiem mnie leczy. Godne podkreślenia jest też to, że jak na lekarstwo jest to bardzo smaczny napój, a także zadziwiająco tani w porównaniu ze wszystkim co kupuje się w aptece (zwłaszcza jeśli zrobimy ją bez pomarańczy i miodu). Herbatka taka nadaje się do podgrzewania, z podanej tu ilości wychodzą 2 kubki, ale jeśli mamy zamiar pić 2-gą porcję później to lepiej soki z pomarańczy i cytryny wyciskać tuż przed podaniem.
Dodam jeszcze, że strasznym polskim przekleństwem jest to, że za imbirem trzeba się nachodzić, nawet limonki i granaty można już łatwiej kupić niż imbir, na pewniaka to go można dostać tylko w hipermarketach, chociaż też pewnie nie w każdym. Absurdalne.
Aha, no i gdyby ktoś tego nie wiedział: imbir to nie jest taki beżowy proszek w torebce z napisem "imbir".

 
 

potrzeba:
- imbir - kawałek wielkości kciuka na 1/2 litra wody
- pomarańcza (niekoniecznie)
- trochę cytryny
- 3 łyżeczki miodu (ew. cukier) (ew. więcej lub mniej jak kto lubi)
- świeże liście mięty (niekoniecznie)

koszt: 1-3 zł

 

1. Imbir obrać i utrzeć na tarce, wrzucić do gotującej się wody (1/2 litra), gotować 10 minut bez przykrycia. Przecedzić przez gęste sitko.
2. Do wywaru z imbiru dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i sok z ok. 1/3 cytryny (można wycisnąć ręcznie, jeśli nie mamy pomarańczy to dodajemy więcej soku z cytryny, ale nie przesadzajmy). Następnie dodać miód i dobrze wymieszać. Można też posypać posiekanymi liśćmi mięty. Można też trochę popieprzyć.

   
: : << poprzedni : : : : następny >> : :