:r:y:ż:::z:::p:o:m:i:d:o:r:a:m:i:
[30.08.2002] Teraz Pomidory! Doskonale dojrzałe i tanie można przygotować na nieskończoną ilość sposobów, z których część już omówiłem na :p:e:s:t:o:. Dzisiaj danie z ryżem, bardzo proste i tanie, można je znacznie rozbudować i przekształcić.

potrzeba:
5 pomidorów
1-2 cebule
1/2 szklanki ryżu basmati
1 ząbek czosnku, zioła (doskonałe: rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki), parmezan, sól, pieprz, cukier, oliwa

koszt: 2,5 zł


1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
2. Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną dość grubo. Dodać rozdrobnione pomidory, wyciśnięty czosnek, rozmaryn, tymianek, i jak uczył Clemenza w "Ojcu Chrzestnym" szczyptę cukru. Dusić 25 minut, posolić, popieprzyć.
3. Przygotować ryż: najpierw należy dokładnie opłukać i odsączyć/osuszyć, ale jak ktoś jest leniuszkiem to nie musi. Następnie chwilę smażyć w garnku na oliwie, intensywnie mieszając. Zalać 1 szklanką wody (należy przestrzegać dokładnie proporcji 2 razy więcej wody niż ryżu), osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu 11-12 minut.
4. Podawać ryż polany sosem i posypany świeżym oregano i natką pietruszki oraz również świeżo startym parmezanem.

To jest wersja podstawowa, która właściwie niewiele się różni od podstawowego sosu pomidorowego, ale najprawdopodobniej ryż jest nieco bardziej wartościowy niż makaron. Chociaż ryż basmati jest pozbawiony w wyniku polerowania wielu składników odżywczych, jest za to najlepszy, ma doskonale delikatny smak. Podobnie jak i sosy pomidorowe do makaronów można ten przepis łatwo rozwinąć o inne warzywa, na przykład cukinię, bakłażany, świetny jest też z tuńczykiem dodanym pod koniec gotowania. Ja zrobiłem wersję niewegetariańską z kurczakiem, mozzarellą i zamiast oregano i natki dodałem bazylię zieloną i fioletową. Aha, cukru dodajemy w zależności od pomidorów, jeśli są bardzo dojrzałe i słodkie to w ogóle możemy nie dodawać.

wersja lux >>>
[na zdjęciu może nie wygląda to oszałamiająco, bowiem ma konsystencję ryżu zlepionego serem, ale smakuje genialnie]

ryż z pomidorami, mozzarellą i kurczakiem

potrzeba:
5 pomidorów
1-2 cebule
kawałek kurczaka (pierś)
5-10 dag sera mozzarella
1/2 szklanki ryżu basmati
1 ząbek czosnku, rozmaryn, świeża bazylia, sól, pieprz, cukier, oliwa

koszt: 7 zł (3 porcje)

1. Pomidory odskórkować i przygotować sos dokładnie jak wyżej.
2. Ryż ugotować jak w punkcie 3. powyżej
3. Kurczaka podzielić na kawałki i krótko podsmażyć na złoty kolor obustronnie.
4. Ryż, sos i kurczaka wymieszać i albo zapiec z kawałkami sera mozzarella, albo ułożyć na patelni i podgrzać pod przykryciem tak, aby ser się stopił.
5. Podawać posypane liśćmi bazylii.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :