: : << poprzedni : : : : następny >> : :
:k:u:l:k:i:::r:y:ż:o:w:e:::s:u:p:e:r:
[06.08.2004] Przypominam sobie szukanie brązowego krótkoziarnistego w Markpolu i sklepach małych podwórkowych i nieznalezienie go więc pewnie dlatego ociągam się z opisem przepisem. Jest to potrawa prosta i tania ale raczej może ci nie wyjść jeśli ryż jest biały albo sypki długoziarnisty. Ale może do tej pory rynek ryżowy zaistniał. Jest to moje ulubione danie gdy nie wiadomo co zjeść, nie wymaga żadnej wprawy i przy robieniu można nawet oglądać film taki stary jak Bliskie Spotkania Trzeciego Stopnia (bo tam dużo lepienia z kartofli i ogólnych śmieci), pomaga tez często w oczyszczeniu lodówki ze zwiodczałej marchewki itp. KONIECZNY JEST RYŻ KTÓRY BEDZIE SIĘ LEPIŁ! (możesz spróbować rozgotować ten brązowy naturalny długoziarnisty).

składniki:

kulki:
- ugotowany (bez soli!) ryż brązowy (krótkoziarnisty)
- posiekana i zeszklona na odrobinie oliwy cebula
- pieczarki lub grzyby mieszanie posiekane w tej cebuli i podsmażone z odrobiną soli (aż wypuszczą soki a soki wyparują)
- świeże zioła np. tymianek
- oliwa
- pieprz, sól
- no i teraz dowolnie: warzywne resztki z dna lodówki np. marchewka (utrzeć ją drobno i poddusić z odrobiną sosu sojowego), posiekany i zeszklony lekko por, pietruszka, utarta cukinia. Często dodaje też inne ziarno lub orzechy jak do pesto, pestki z dyni etc dodatki nie są jednak konieczne.

sos:
- dojrzałe pomidory
- oliwa
- czosnek
- duży pęczek natki pietruszki lub dwa
- niekoniecznie kilka ciemnych oliwek

1. W dużej misce czystymi rękami wymieszaj ugotowany jeszcze ciepły ryż z zeszkloną posiekaną cebulą, grzybami, ziołami, oliwą i dowolnymi dodatkami, możesz się trochę pobawić tym mieszaniem aż masa stanie się lepka, w międzyczasie dosól do smaku, pieprz oliwa etc, nadal mieszaj i mieszaj i sobie tak zaczynaj lepić i sprawdzać czy wyjdą kulki takie mniej wiecej na wielkość otwartych ust i czy się będą trzymać (jest jedna metoda nieortodoksyjna gdzie ćwiartkę masy można zmiksować na taki przydatny w kryzysie lepienia klej). Jak wyjdą to całą masę przerób na kulki, ułóż je na foli i wstaw to piekarnika na ok 15 lub 20 minut.

2. Będą tam sie grzać a ty w tym czasie zrób do nich sos:
na patelnie oliwa (bez przesady) i posiekany czosnek, a po chwili posiekane pomidory, oliwki a po następnej chwili grubo posiekana natka z pietruszki, sól, pieprz do smaku (jak jest bazylia to świetnie jest do tych pomidorów na patelni wrzucić posiekaną świeżą bazylię a natkę z pietruszki podac osobno, niesiekaną, w całych długich pędach, podsmażoną prawie na suchej patelni z odrobina czosnku i soli). Zwykle serwuję kulki na sosie a nie pod sosem, no i z lampą taniego czerwonego wina.

Aha. znalazłam trochę informacji o gatunkach ryżu w wydaniu pl na: http://www.gastronomie.pl/
mało tam o gatunkach ryżu brązowego ale dobry wstęp.

Elka Krajewska http://www.elka.net/

       
       
: : << poprzedni : : : : następny >> : :