::r:y:b:a:::p:o:::g:r:e:c:k:u::

[08.01.2003] Ryba po grecku jest bardzo popularną potrawą w Polsce, nie mam pojęcia skąd się u nas wzięła, ale może faktycznie ma ona coś wspólnego z Grecją. Robi się ją bardzo łatwo, można przechowywać parę dni w lodówce i jeść na zimno, albo na gorąco od razu po przygotowaniu. Zasadniczo przygotowanie tego dania polega na usmażeniu ryby i połączeniu jej z ugotowaną włoszczyzną w sosie pomidorowym, istnieje jednak bardzo dużo wersji (np. zamiast smażyć można rybę ugotować, a wywaru dodać potem do gotowania warzyw), proporcje składników są często bardzo odmienne. Ja robię na oko, więc proporcję poniżej proszę traktować umownie, kiedy piszę "2 marchewki" mam na myśli dwie przeciętne marchewki. Nie twierdzę też, że wychodzi mi to najlepiej na świecie, ale zjeść się da spokojnie.

  składniki:

1/2 kg filetów rybnych bez ości (np. dorsz)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
6-8 łyżek koncentratu pomidorowego
oliwa/olej
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
mąka, sól, pieprz, cukier, 3 liście laurowe, ziele angielskie

koszt 10-14 zł
     

1. Rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu po parę minut z każdej strony. Kiedy jest już gotowa zbadać ją pod kątem zawartości ości, bo często w filetach bez ości jest ich wciąż cała masa. Skropić połową soku z cytryny.

2. Warzywa obrać, umyć, cebulę pokroić drobno, natomiast resztę zetrzeć grubo na tarce, albo za pomocą robota kuchennego. W rondlu/garnku/patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę, następnie dodać pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy (albo pomidory), liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę cukru (1/2 łyżeczki). Całość zalać niewielką ilością wody (taką, aby uzyskać konsystencję sosowo - nieprzypalającą się). Dusić pod przykryciem 30 minut.

3. Ryba zapewne sama nam się rozpadnie, a jeśli nie, to można ją trochę podzielić i połączyć z warzywami. Jeśli mamy ochotę, to można całość zapiec 10 minut w piekarniku - wówczas układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu rybę i sos, innym sposobem przygotowania ryby na ciepło jest wrzucenie jej do garnka z warzywami. Aby zjeść ją na zimno można po prostu w salaterce przełożyć warstwami rybę i warzywa. W każdym wypadku potrawę na koniec skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i obficie posypujemy natką pietruszki. Na zimno najlepsza na drugi czy trzeci dzień, kiedy się wszystko przegryzie i uleży.
   
: : << poprzedni : : : : następny >> : :