:p:s:t:r:ą:g:::p:i:e:c:z:o:n:y:

  [24.06.2005] To jest tak łatwe jak posmarowanie chleba masłem. Absolutny klasik rybny - pstrąg pieczony w folii lub bez, na grillu lub w piekarniku ze świeżymi ziołami. Trzeba mieć sporo ziół, jeśli mamy takie blodozielone wymoczki supermarketowe, to trzeba naprawde dużo, jak mamy mocno aromatyczne, dojrzałe, ciemnozielone to wystarczy po pare gałązek do ryby wsadzić.
 

potrzeba:
pstrągi (bez wnętrzności)
tymianek lub rozmaryn - świeży, po kilka(naście) gałązek na każdą rybę
cytryna - po ćwiartce na rybę
oliwa
sól, pieprz
ew. czosnek

koszt: 1 pstrąg sprawiony około 3 zł kosztuje.

1. Jeśli pieczemy w piekarniku, to nagrzać go na wysoką temperaturę (moze być ponad 220 C), jak na grilu to na grilu. W czasie gdy się nagrzewa umyć dokładnie pstrągi pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem).
2. Ryby natrzeć ze wszystkich stron lekko solą i oliwą, do środka wsadzić zioła, po 3 cienkie plastry cytryny, wlać odrobinę oliwy. Można także dołożyć 1 ząbek czosnku.
3. Ryby do pieczenia można zawinąc w folię aluminiową (skropioną oliwą), albo piec na blasze (skropionej oliwą) na chrupko, albo można wybrać kompromis pomiędzy soczystością i chrupkością i zawinąć rybę tylko od dołu do połowy. Jeśli w folii to piec 15-20 minut, jeśli na blasze to 10-15 minut - zależy czy ryby duże i jaki piekarnik - najlepiej przed podaniem sprobować kawałek, czy mięso jest już dobre. Jemy bez ości, ale skropione obficie cytryną i popieprzone świeżo mielonym pieprzem.

 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :