::::k:e:d:g:e:r:e:e::::z::::ł:o:s:o:s:i:e:m::::

[30.03.2002] Danie należy do kosztowniejszych na mojej stronie, bo łosoś tani nie jest, jednak warto zainwestować, przyrzekam - a koszt jednej porcji to max 3,5 zł, czyli wciąż o 20 groszy taniej, niż kawałek przypalonej bułki polanej keczupem, którą kupiłem ostatnio koło placu Konstytucji w Warszawie.

potrzeba:
300-400 gramów świeżego łososia (filet)
1 szklanka ryżu basmati
2 szklanki mleka
2-3 łyżki masła
3 łyżki mąki
150 g tartego sera
2 jajka na twardo
natka pietruszki, musztarda, liść laurowy, sól, pieprz

koszt niemały: 12-14 zł (4 porcje)



1. Łososia gotujemy kilkanaście minut w 2,5 szklanki wody z liśćmi laurowymi, solą, pieprzem i garścią natki pietruszki. Ilość wody jest bardzo ważna - będziemy w niej za chwilę gotować ryż, a ryż basmati do gotowania potrzebuje dokładnie 2x więcej wody niż jest go samego. Tak więc kalkuluję 2,5 szklanki, bo część wody się wygotuje i zostaną 2 szklanki wywaru z ryby na 1 szklankę ryżu. Gdy ryba się gotuje płuczemy kilka razy ryż w garnku (aż woda przestanie być mętna).

2. Rybę gdy jest gotowa wyciągamy z wody, usuwamy także liście. Do gotującego się dalej wywaru wrzucamy umyty ryż i gotujemy pod przykryciem ok. 10-11 minut - wywar powinien zostać w całości wchłonięty przez ryż.

3. Tymczasem w garnku obok gotującego się ryżu możemy przystąpić do robienia sosu. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zalewamy mlekiem i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gładki i gęsty. Wyszły same grudy? Hmm, trudna rada, może jesteś posiadaczem miksera? Mnie to urządzenie bardzo rozleniwia, mam taki "mikser-nóżkę", wkładam go do garnka i po 10 sekundach mam gładki sos, czysta robota.... Do sosu dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz.

4. Teraz mamy już wszystkie elementy gotowe - łososia rozdrabniamy i przy okazji pozbawiamy skóry i ości (jeśli były), jajka drobno siekamy, mieszamy wszystko razem z ryżem, sosem, natką pietruszki i połową tartego sera. Przekładamy do płaskiego naczynia do pieczenia i posypujemy resztą tartego sera. Pieczemy około 15-20 minut, aż ser stanie się złoty chrupiący.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :