:t:o:r:t:i:l:l:a:

[08.08.2002] Lato jest najszczęśliwszą porą roku dla miłośników kuchni, warzywa są wówczas bardzo tanie, a przede wszystkim prawdziwe, doskonale dojrzałe. Świetnie widać to na przykładzie pomidorów, które wprawdzie można u nas kupić przez cały rok, ale zupełnie nie wiadomo po co, gdyż są to zazwyczaj wymoczki pozbawione jakiegokolwiek smaku i zapachu, dopiero te lipcowe i sierpniowe osiągają pełnie. Gotuję aktualnie dużo różnych odmian i pochodnych ratatouille, także często frittatę, albo omlet hiszpański (z ziemniakami), masowo spożywam sałatki, najczęściej w rodzaju sałatki greckiej z fetą. Z zup polecam chłodniki, zarówno nasz tradycyjny z kefiru i botwinki, jak i te bardziej śródziemnomorskie, w stylu gaspacho. Dzięki własnym ziołom mogę robić bardzo tanio różne doskonałe sosy do gotowanych lub pieczonych warzyw. Sięgam też po przepisy indyjskie - curry z różnych warzyw z jogurtem i świeżą kolendrą. Część z tych przepisów już podawałem, inne postaram się wkrótce opisać. Dzisiaj krótko opiszę omlet hiszpański, czyli tortillę.

potrzeba
3-4 jajka
2 ugotowane ziemniaki
1 cebula
2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
1 papryka czerwona
oliwa
sól, pieprz
ew. cukinia, trochę papryki w innych kolorach, pieczarki, różne lubiane zioła, czosnek, kiełbasa, żółty starty ser

koszt ok. 3 zł

1. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę i inne warzywa, chwilę dusić/smażyć.
2. Jajka rozmącić i wlać do warzyw, smażyć aż się zetną.

Można jeść zarówno od razu po usmażeniu, jak i na zimno. Można także poddusić oddzielnie warzywa i oddzielnie usmażyć omlet, a następnie podawać go z farszem.

: : << poprzedni : : : : następny >> : :