:s:m:a:ż:o:n:e::g:r:z:a:n:k:i: |
|||
![]() |
|||
[2.05.2003] Trochę
nie na miejscu z tymi grzankami tutaj wyskakuję, bo tak naprawdę to
na co dzień żywię się obecnie głównie warzywami. Jeżdżę na rowerze na
zakupy na bazar przy Banacha (chyba najlepsze miejsce na zakupy spożywcze
w Warszawie) i wracam z plecakiem pełnym warzyw i owoców. Wprawdzie
ceny są jeszcze dość wysokie, ale wyraźnie z tygodnia na tydzień wszystko
tanieje, natomiast znacznie poprawiła się jakość warzyw. Tak więc do
tych tłustych, okropnych grzanek proponuję zrobić wielką sałatkę z pomidorów,
sałaty, ogórka itp. |
![]() Smazone syry w praskiej zadymionej hospodzie |
||
potrzeba: koszt: 3 zł |
|||
1.
Przygotować panierkę - roztrzepać jajko i wymieszać dokładnie z bułką tartą. 2. Grahamkę pokroić na cienkie kromki wzdłuż albo w poprzek, układać na nich plastry sera żółtego i smarować serem pleśniowym. Składać połówki i otaczać dokładnie panierką. 3. Smażyć w niemałej ilości tłuszczu, krótko z obu stron. Uwaga - grzanki się zarówno łatwo przypalają, jak i rozpadają, ser wylatuje na tłuszcz, topi się i pali, syf. Przed podaniem warto odsączyć tłuszcz w jakąś bibułę. Podawać koniecznie ze świeżą sałatą, pomidorami itp. |
|||
![]() |
|||
: : << poprzedni
: : : : następny >>
: : |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |