:s:m:a:ż:o:n:e::g:r:z:a:n:k:i:

[2.05.2003] Trochę nie na miejscu z tymi grzankami tutaj wyskakuję, bo tak naprawdę to na co dzień żywię się obecnie głównie warzywami. Jeżdżę na rowerze na zakupy na bazar przy Banacha (chyba najlepsze miejsce na zakupy spożywcze w Warszawie) i wracam z plecakiem pełnym warzyw i owoców. Wprawdzie ceny są jeszcze dość wysokie, ale wyraźnie z tygodnia na tydzień wszystko tanieje, natomiast znacznie poprawiła się jakość warzyw. Tak więc do tych tłustych, okropnych grzanek proponuję zrobić wielką sałatkę z pomidorów, sałaty, ogórka itp.
A skąd te grzanki dzisiaj? No właśnie byłem niedawno w Czechach i na Słowacji, gdzie spożywa się bardzo dużo byle czego z naciskiem na byle byle co. Sztandarowym dziełem tego byle-jedzenia jest smażony ser (żółty i "hremelin" - camembert) z "hranolkami" - frytkami. Zapomniałem w Czechach, a potem już nie mogłem znaleźć przepisu na taki ser, więc postanowiłem sam poeksperymentować. Tragedia. Chyba ser nie ten, albo panierka szwankuje, bo gouda się roztopiła, wylała z panierki, spaliła i oklapła. I taki ten ser póki co pozostawmy, naprawdę nie musimy umieć tego robić. Zostało mi jednak trochę panierki, więc żeby się nie zmarnowała wymyśliłem inne rozwiązanie i jest nawet dość smaczne.

 

Smazone syry w praskiej zadymionej hospodzie
   
 

potrzeba:
2 grahamki (albo pieczywo tostowe)
żółty ser albo mozzarella
troszeczkę sera z przerostem pleśniowym (fourme d'ambert, rokpol itp.)
1 jajko
1 łyżka czubata bułki tartej
oliwa/olej

koszt: 3 zł

 
1. Przygotować panierkę - roztrzepać jajko i wymieszać dokładnie z bułką tartą.
2. Grahamkę pokroić na cienkie kromki wzdłuż albo w poprzek, układać na nich plastry sera żółtego i smarować serem pleśniowym. Składać połówki i otaczać dokładnie panierką.
3. Smażyć w niemałej ilości tłuszczu, krótko z obu stron. Uwaga - grzanki się zarówno łatwo przypalają, jak i rozpadają, ser wylatuje na tłuszcz, topi się i pali, syf. Przed podaniem warto odsączyć tłuszcz w jakąś bibułę. Podawać koniecznie ze świeżą sałatą, pomidorami itp.
 
 
: : << poprzedni : : : : następny >> : :