:::f:r:i:t:t:a:t:a:::l:i:g:u:r:s:k:a:::
nadesłała michela pesce

[13.07.2002] Moge wyslac przepisy z tradicji ligurskiej? zwykle sa skromne i malo kosztowne skoro liguria byla krajna uboga. Czesto uzywaja sie ziele to znaczy prawdziwa trawa nie zartuje, jak n.p. pokrzywa zeby zrobyc frittata.

składniki:
koncowki pokrzywy (jeszcze bez kwiatow i mlode, jescze miekkie)
tartego sera
3 jajka
ew. cukinia
sol
czosnek
ziele do wlasnego smaku (zwikle uzywam galka muszkatolowa ale moze byc majeranek, tymianek czy rozmaryn)
koszt: 1,5 - 3 zł

1. pokrzywe nalezy gotowac do kiedy beda miekkie to znaczy do 10-15 minut ale trzeba po prostu sprawdzic od czasu do czasu bo
nie zawsze trwa tyle samo. trzec razem ze troche czosnku
2. ubic jajka, dodac sol, ziele , pokrzywe i ser mieszac i zmazyc jak tak frittata na twojej strone >>>

wersja z cukinią:
tak mozna zrobic tez ze cukinie (troche smazone razem z woda, ale nalezy uwazac zeby woda nie zostala), z koncowkami chmiela kiedy mlode i miekkie to znaczy tu dwa miesiace temu, z porow albo z cebuly... i wiecej...

ciao
miki

: : << poprzedni : : : : następny >> : :