::f::r::i::t::t::a::t::a::

[29.09.2001] Frittata to pyszna krewniaczka jajecznicy, albo raczej omletu, przyjemnie się ją robi i nie jest droga. Poniżej podaję składniki na 3-4 porcje kolacyjne, ale można też ją odstawić na potem i zjeść na zimno.

składniki:
kilka łyżek oliwy (50 gr)
1 mała cukinia (70 gr)
1 czerwona cebula (20 gr)
1 papryka czerwona (50 gr)
1 papryka żółta (50 gr)
2 ząbki czosnku (10 gr)
szklanka startego żółtego sera (2 zł)
6 jaj (2 zł)
sól, pieprz

koszt potrawy: 6,5 zł

1. Warzywa umyć, jajka sparzyć dla zachowania higieny. Cukinię drobno pokroić, papryki wydrążyć z pestek i ostro potraktować na cienko, cebulę na talarki. Rozgrzać trochę oliwy na patelni (najlepiej grubej i duuużej) i wrzucić cebulę, a zaraz potem paprykę, smażyć na małym ogniu kilka minut.



2. Dodawać cukinię, jeśli się nie mieści to wrzucać partiami (cukinia będzie się zmniejszać) i drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można dolać oliwy, gdy sucho, powinno być tłusto na patelni, bo później się frittata nie będzie chciała odkleić. Smażyć na małym ogniu mieszając intensywnie 10 minut.
3. Rozbełtać jajka z solą, pieprzem i żółtym serem i wlać do warzyw. Smażyć na małym ogniu około 5-7 minut, aż jajka się zetną (mi się przypaliły, bo przeciągnąłem to na jakieś 10 minut). Potem można spróbować przewrócić frittatę na drugą stronę, ale jest to dość trudne (zwłaszcza, jeśli będzie przywierać do patelni), ja zsunąłem ją najpierw na talerz, a potem znowu na patelnię "nogami do góry". Po drugiej stronie smażyć już krótko - z minutę, dwie. I gotowe
To okazałe przypalenie umieszczam tu ku przestrodze
: : << poprzedni : : : : następny >> : :